Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kalousek chcel zastaviť odlet podnikateľa: Pred lietadlo dal postaviť cisternu!

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek (Zdroj: SITA)

PRAHA - Minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09) chcel 2. mája zastaviť odlet podnikateľa Alexeja Torubarova vydaného pre trestné stíhanie do Ruska. Píšu to dnešné Lidové noviny (LN), minister to denníku potvrdil. Kalousek vraj dokonca nariadil personálu pražského letiska postaviť pred ruské lietadlo cisternu.

Podľa denníka sa minister snažil zabrániť medzinárodnej hanbe. Rus bol totiž vydaný bez dokončeného azylového konania, a nebolo teda možné ho vydať. Podnikateľ bol v Rusku obvinený z vydierania dôstojníka tajnej služby a podvodov, Torubarov naopak tvrdí, že ho vydierala ruská tajná služba, polícia a mafia. V ČR žiadal o azyl, ale na základe medzinárodného zatykača skončil vo väzbe.

Minister spravodlivosti Pavel Blažek (ODS) potom rozhodol o vydaní, píše denník. Ale v čase, keď už mal podnikateľ odletieť, sa podľa LN pokúsili českí ministri financií, spravodlivosti, zahraničia, dopravy a vnútra vydanie zastaviť, dokonca aj zablokovaním lietadla. Letisko Václava Havla spadá pod Kalouskove ministerstvo.

"Všetko, čo v ten deň konal personál letiska, konal výhradne na moju zodpovednosť," povedal minister denníku.

"Bolo by absolútne nefér obviňovať  zo zodpovednosti kohokoľvek iného," dodal. Ruské lietadlo s Torubarovem ale nakoniec odletelo. Rodina podnikateľa kvôli vydaniu podala trestné oznámenie na ministra spravodlivosti.

Blažek akciu na letisku komentovať nechcel, ale vydanie Torubarova nepovažuje za chybu, píše denník. Minister zahraničia Karel Schwarzenberg má opačný názor. "Bol to proste typický omyl. Prvé informácie, ktorú sme dostali, zneli, že vydanie bolo zastavené, potom zase že nie," povedal LN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu