Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rómsky zájazd do centra Londýna: Uvelebili sa v parku luxusnej štvrte!

Rómom nerobí problém rozložiť si periny uprostred parku Zobraziť galériu (3)
Rómom nerobí problém rozložiť si periny uprostred parku (Zdroj: Flickr/Rob Todd)

BRATISLAVA - Krabice, špinavé prikrývky a odpadky! Hlavu mestského úradu vo Westminestri Philippu Roe trápi už niekoľko dní skupina rumunských Rómov, ktorí sa bezstarostne uvelebili uprostred krásneho parku exkluzívnej londýnskej štvrte. Prisťahovalci prespávajú na krabiciach pod holým nebom a domáci ich musia každý deň obchádzať. Obhajujú sa, že prišli hľadať prácu a nie páchať trestné činy, no pre Roe je neustály príliv Rómov veľmi frustrujúci.

Jeden z rómskych „výletnikov“ popri strihaní prešedivených fúzov hrdzavými nožnicami, prejavil svoju lásku ku kráľovnej. „Je to kráľovná, ktorá pomáha a chráni svoj ľud. To je dôvod, prečo sme sem z Rumunska prišli, aby pomohla aj nám,“ vysvetlil Vasil (52), ktorý sa spolu s ďalšími 30-timi Rumunmi uvelebil v londýnskom parku exkluzívnej štvrte na Park Lane.  

Špinavé prikrývky, škatule a porozbíjané cestovné kufre sú v silnom kontraste s neďaleko zaparkovanými luxusnými autami a čistými georgiánskymi terasami. Ranní bežci z Hyde Parku sa Rómom, porozťahovaným po dĺžke niekoľkých štvorcových metrov, vyhýbajú oblúkom. Nadivoko žijúca skupinka ľudí púta v centre Londýna veľkú pozornosť a mesto je z nich zúfalé.

Rómsky zájazd do centra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Flickr/Rob Todd)

Akýsi vodca rómskeho zájazdu však vysvetľuje, že do metropoly neprišli kradnúť ani žobrať. „Chceme si nájsť prácu. Neprišli sme sem páchať trestnú činnosť, alebo žobrať,“ hovorí a dodáva, že v súčasnosti jediné, čo robia, je prehľadávanie kontajnerov a hľadanie jedla. Dúfajú však, že čoskoro „niekto z vlády“ zasiahne a dá im prácu a strechu nad hlavou.

Hlava Mestského úradu vo Westminsteri Phlippa Roe je zúfalá. „Príliv týchto Rumunov je každý rok zdrojom absolútnej frustrácie. Myslím, že sme obzvlášť zraniteľný v porovnaní s ostatnými krajinami. Na riešenie tohto problému je potrebných veľa peňazí a tie my nemáme. Obyvatelia aj miestni podnikatelia sú nespokojní,“ hovorí. Rómovia sa usalašili na mieste, ktoré je len pár minút od známej Oxford Street, Green Park či Hyde Park a rovnako ďaleko od niektorých z najbohatších štvrtí ako Mayfair či Marylebone.

Rómsky zájazd do centra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Flickr/Rob Todd)

Bulhari a Rumuni získali právo na bezvízový styk do Veľkej Británie v roku 2007, kedy krajiny vstúpili do EÚ. Otvorenie hraníc znamenalo, že do Británie môžu legálne vstúpiť na tri mesiace, počas ktorých musia preukázať, že sa dokážu uživiť. Ak nie, môže ich pohraničná agentúra vyhostiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu