Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Južná Kórea analyzuje víkendové odpálenie štyroch striel Severnej Kórey

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea analyzuje, či sú strely odpálené Severnou Kóreou cez víkend raketami krátkeho doletu alebo či ide o nový typ delostreleckej zbrane, ktorú môže krajina vyvíjať. Oznámili to dnes predstavitelia v Soule.

KĽDR predstaviteľov odpálila v nedeľu do mora východne od Kórejského polostrova strelu krátkeho doletu - deň po tom, ako uskutočnila tri podobné skúšky. Juhokórejskí predstavitelia pôvodne uvádzali, že v sobotu boli vypálené riadené strely, no neskôr upresnili, že nemuselo ísť o rakety, informovala agentúra AP.

Hovorca juhokórejského ministerstva obrany novinárom povedal, že Pchjongjang môže vyvíjať delostrelecké zbrane veľkého kalibru. Južná Kórea berie vážne všetky zbrane, ktoré komunistická susedná krajina vyvinie, pretože by na ňu mohla zaútočiť. Delo s veľkým kalibrom by zrejme malo ničivejšiu silu, dodal hovorca.

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva podobne uviedol, že juhokórejská strana sa snaží zistiť, čo presne Severná Kórea v sobotu a nedeľu vystrelila.

Severná Kórea pravidelne vykonáva skúšobné odpálenia rakiet krátkeho doletu. Najnovšie však prišli v čase náznakov zmierňovania napätia na Kórejskom polostrove, ktoré Pchjongjang tento rok vyostril takmer dennými vyhrážkami, že zaútočí na Južnú Kóreu a USA - pre ich spoločné každoročné vojenské cvičenia i sankcie OSN uvalené na KĽDR v dôsledku februárovej tretej nukleárnej skúšky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu