Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Prieskum EÚ: Dramatický nárast pesimizmu medzi ľuďmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Obyvatelia krajín Európskej únie očakávajú, že budúca generácia sa nevyhne oslabeniu pracovných a sociálnych istôt, znižovaniu zárobkov, skracovaniu voľného času a zhoršovaniu komfortu bývania.

Ukazujú to výsledky najnovšieho prieskumu spoločnosti Gallup, ktoré v piatok priniesol internetový portál Debating Europe. Podľa zverejnenej tlačovej správy ekonomická kríza v ľuďoch "rozdrvila pocit pokroku", ktorý si udržiavali od 50. rokov minulého storočia.

Portál poukazuje na skutočnosť, že v podobnom prieskume z roku 2011 Európania takisto neočakávali rýchle zlepšenie, vo všeobecnosti však neprestávali veriť v ekonomickú stabilitu svojich krajín v blízkej budúcnosti. Najnovšie zistenia ukazujú, že "toto zdanie optimizmu sa zrútilo".

Najoptimistickejšou spomedzi šiestich veľkých krajín EÚ, kde sa prieskum uskutočnil, je Poľsko, kde iba 28 percent opýtaných odpovedalo, že vyhliadky budúcej generácie vnímajú pesimisticky. Taliansko a Francúzsko sa umiestnili na opačnom konci rebríčka, keďže pesimizmus v ich prípade vyjadrilo vyše 65 percent respondentov.

Debating Europe na druhej strane priznáva, že vo viacerých oblastiach obyvatelia optimizmus nestratili. Respondenti totiž očakávajú, že budúca generácia bude žiť dlhšie, zdravšie a v čistejšom životnom prostredí, pričom bude menej ohrozovaná vojnami a vďaka rozvoju komunikačných sietí si lepšie udrží kontakty s priateľmi.

Prevažne telefonický prieskum spoločnosť Gallup uskutočnila v apríli a máji na vzorke 5500 ľudí starších ako 15 rokov. Šesť vybraných krajín (Británia, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Španielsko a Taliansko) podľa nej reprezentuje vyše 70 percent populácie celej EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu