Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý šéf Nestlé šokuje: Chce privatizáciu 98 % všetkej vody sveta!

Vodu by sme mali sprivatizovať, myslí si exšéf Nestlé.
Vodu by sme mali sprivatizovať, myslí si exšéf Nestlé. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zvláštny pohľad na životodarnú tekutinu! Bývalý šéf najväčšieho potravinárskeho koncernu Nestlé Peter Brabeck-Letmathe, je presvedčený, že ľudia majú právo len na 5 litrov vody na pitie a 25 litrov na hygienu denne. Za zvyšok majú platiť ako za iné potraviny v obchode.

 

Hnutie Americans Against The Tea Party pred pár týždňami zverejnilo video, v ktorom bývalý generálny riaditeľ a súčasný šéf správnej rady spoločnosti Nestlé, ktorá je zároveň najväčším predajcom balenej vody na svete, tvrdí, že voda nie je ľudským právom, a preto by ju mali svetové korporácie sprivatizovať a predávať.

„Myslím si, že denná dávka 5 litrov vody na pitie a 25 litrov vody na minimálnu hygienu je ľudským právom. A keďže ide o ľudské právo, je zodpovednosťou každej vlády zabezpečiť, aby ľudia mali prístup k takémuto množstvu vody. Toto množstvo predstavuje 1,5 %  všetkej vody na základné použitie. Ja tvrdím, že 98,5 % vody sa používa nezodpovedne –  na umývanie áut, napĺňanie bazénov a polievanie golfových ihrísk, čo nie je ľudským právom,“ obhajuje dôvody, prečo vodu sprivatizovať.

Jeho slová však vzápätí narážajú na nevôľu odporcov. Spoločnosť Nestlé v minulosti obvinili z čerpania vody z podzemných zdrojov v chudobných vidieckych oblastiach krajín tretieho sveta. Túto vodu mali následne baliť a predávať za premrštenú cenu.

Príroda nie je dobrá, ale krutá

Brabeck už v roku 2005 ako vtedajší generálny riaditeľ Nestlé šokoval v dokumentárnom filme We Feed the World (Kŕmime tento svet) svojím pohľadom na svet a ľudstvo. „Máme pocit, že všetko, čo je príroda, je dobré, pritom donedávna sme sa učili, že príroda je krutá. Človek je dnes schopný poskytnúť jej rovnováhu. Napriek tomu prichádzame s názorom, že všetko, čo pochádza z prírody, je dobré,“ spochybnil vo filme dôležitosť prírody Brabeck-Letmathe.

V kontroverzných vyhláseniach sa posunul aj ďalej. Tvrdil, že sa netreba obávať konzumácie geneticky modifikovaných potravín, že zisk a úspech firmy je to najpodstatnejšie, čo ho ako šéfa zaujíma a že za extrémny názor považuje to, aby mal človek právo dostať sa k vode.

Brabeck vníma vodu ako najdôležitejšiu surovinu, ktorú dnes vo svete máme. Zároveň však dodáva, že jej dodávku by bolo vhodné sprivatizovať. „Sú na to dva odlišné pohľady. Jeden hovorí o verejnom práve na vodu. To znamená, že ako človek by ste mali mať právo dostať sa k vode. To je ten extrémny názor. A ten druhý pohľad tvrdí, že voda je potravina ako každá iná, ktorá by mala mať svoju cenu na trhu,“ domnieval sa v dokumente.

Úryvok z dokumentu We Feed the World (aj titulky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu