Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Havária vlaku s chemikáliami má vážne následky, evakuovali ďalších ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WETTEREN – Všetky hasičské zbory v okolí flámskeho mesta Wetteren sú v stave zvýšenej pohotovosti, uviedla dnes tlačová agentúra Belga. Dôvodom je zistenie toxických látok aj mimo lokalít, ktoré boli po havárii vlaku evakuované.

V blízkosti mesta sa v sobotu vykoľajilo šesť cisternových vagónov nákladného vlaku s celkovo 13 vagónmi. V troch vagónoch sa nachádzala vysoko jedovatá látka akrylnitril. Vagóny horeli 16 hodín, pričom sa uvoľnilo veľké množstvo dymu. Hasiči sa rozhodli nechať plamene dohorieť, aby nevznikalo viac jedovatých plynov.

Flámske noviny De Morgen v dnešnom vydaní uviedli, že možnou príčinou vykoľajenia vlakovej súpravy bola nepozornosť holandského strojvodcu, ktorý išiel príliš rýchlo a nerešpektoval signály o pribrzdení vlaku. Po sobotňajšej evakuácii 500 ľudí z najbližšieho okolia havárie, úrady v pondelok povolili časti z nich návrat do svojich domovov. Okolo 150 osôb sa domov ešte vrátiť nemôže.

Medzitým došlo rozhodnutiu o opätovnej evakuácii občanov z dvoch mestských ulíc. Sú medzi nimi aj takí, ktorí sa v pondelok vrátili domov. Dôvodom bolo objavenie zabudnutej kanalizačnej šachty. Následné merania dokázali vysoký výskyt jedovatých látok. Posledné správy úradov potvrdzujú jednu obeť vlakovej havárie a 93 hospitalizovaných osôb. Väčšina z nich sa nadýchala splodín dymu, ktorý vznikol následkom požiaru. Traja ľudia sú hospitalizovaní na oddelení intenzívnej starostlivosti, ale v stabilnom stave. Obeťou je 64-ročný muž, ktorý sa nadýchal jedovatých splodín a otrávil sa.  

V pohotovosti sú aj zbory občianskej ochrany z okolitých obcí, ktoré pomáhajú evakuovaných ľuďom sprostredkovávaním provizórneho ubytovania a organizovaním kontrolovaného návratu do svojich bydlísk. Ľudia, ktorí nemohli opustiť svoje domovy, sú pravidelne zásobovaní pitnou vodou. 

Úrady predpokladajú, že s odstraňovaním trosiek začnú už dnes, ak to dovolí nameraná hladina toxicity vo vzduchu. Očakáva sa, že vlaková doprava na tomto úseku bude obmedzená prinajmenšom do konca týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu