Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sopka na Aljaške začala chrliť popol, môže byť ohrozená doprava

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANCHORAGE – Sopka Cleveland na Aljaške, na ktorej v sobotu zaznamenali tri slabšie erupcie, začala chrliť popol, čo by mohlo ohroziť prelety lietadiel na hlavnej trase spájajúcej Severnú Ameriku s Áziou.

Prebudenie sopky k životu nemá zatiaľ vážnejšie dôsledky pre leteckú dopravu, ale príslušné americké federálne orgány už z preventívnych dôvodov odklonili trasy niektorých letov.

Sopka Cleveland zaberá asi polovicu plochy neobývaného ostrova Chuginadak a je jednou z 90 aktívnych sopiek na Aljaške. Po dlhšom čase sa prebudila k životu v lete roku 2011, keď z jej krátera začala vytekať láva, čo podľa vedcov svedčilo o nárastu tlaku vo vnútri vulkánu. Odvtedy vedci zaznamenávajú sporadické erupcie. Sila sobotňajších erupcií a chrlenie popola však vedcov prekvapili.

Daný stav zatiaľ neohrozuje leteckú dopravu. Ak by však chrlenie popola pokračovalo, bude potrebné odkloniť trasy lietadiel a varovať pred plavbou do oblasti aj posádky lodí, upozornili vedci.

Pre vedcov je ťažké monitorovať sopku, pretože tam nemajú žiadne zariadenia na meranie jej seizmickej aktivity. Spoliehajú sa na údaje z družíc a signálov z merača monitorujúceho sopku vzdialenú od Clevelandu asi 50 kilometrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu