Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Našli telá pilotov zrúteného vojenského lietadla, pitvu vykonajú v Kirgizku

Americké tankovacie lietadlo Boeing KC-135 Stratotanker. US Air Force.
Americké tankovacie lietadlo Boeing KC-135 Stratotanker. US Air Force. (Zdroj: US Air Force)

MOSKVA – Telo tretieho amerického pilota vojenského tankovacieho lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo v Kirgizsku, našli záchranári neďaleko miesta pádu stroja. Informoval o tom dnes spravodajský server Gazeta.ru. O náleze tiel prvých dvoch pilotov informoval kirgizský minister pre mimoriadne situácie Kubatbek Boronov dnes dopoludnia.

Gazeta.ru informovala, že americká strana dala súhlas na to, aby sa expertíza tiel členov posádky uskutočnila v Kirgizsku.

Očití svedkovia havárie uvádzajú, že stroj explodoval v povetrí počas búrky. Jeho trosky sú roztrúsené v okruhu vyše kilometra od miesta pádu. Niektorí záchranári, všíma si agentúra DPA, prečesávajú lokalitu i na koňoch. Miesto havárie leží približne 80 kilometrov západne od Biškeku, hlavného mesta stredoázijského Kirgizska.

V tejto bývalej sovietskej republike sa nachádza americká vojenská základňa Manas, zabezpečujúca dopĺňanie pohonných hmôt lietadlám americkej armády v rámci ich operačného pôsobenia nad Afganistanom. Washington zároveň využíva Manas aj ako hlavný dopravný a logistický uzol pri preprave materiálu a posíl pre jednotky bojujúce v Afganistane.

Dohoda o prenájme, podpísaná v roku 2009 s termínom vypršania platnosti v roku 2014, definuje Manas ako základňu a prepravné stredisko. K nehode lietadla armády USA došlo len štyri dni po tom, čo v Afganistane havarovalo americké prepravné lietadlo vezúce bojové vozidlá. Zahynulo všetkých sedem členov posádky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu