Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Lekár posekaný mačetou žaluje Českú republiku

PRAHA - Psychiater Karel Hynek, ktorého v roku 2003 napadol jeho pacient a spôsobil mu ťažké zranenia mačetou, podal 1. decembra žalobu na Českú republiku.

Žiada odškodnenie za nečinnosť polície, pretože ju niekoľkokrát na hroziace nebezpečenstvo upozorňoval, ale ochrany sa nedočkal. ČTK to povedal Hynkov advokát Jan Mach.

Pacient Michal Ulom je teraz v psychiatrickej liečebni a jeho trestné stíhanie bolo zastavené. Podľa znalcov trpí tridsaťjedenročný muž vážnou duševnou poruchou s bludmi a sexuálnou deviáciou - homosexuálnou pedofíliou a sadizmom. Jeho pobyt na slobode by bol pre spoločnosť nebezpečný. Práve kvôli zvráteným sexuálnym predstavám začal Ulom Hynka navštevovať. Časom však začal mať pocit, že mu chce lekár ublížiť. Pocit vyústil do útoku mačetou v lekárovej pražskej ordinácii. Hynek bol po Ulomovom útoku s ťažkým zranením hlavy a rúk prevezený v bezvedomí do nemocnice. Po dvoch náročných operáciách bol z nemocnice prepustený.

Znalci potvrdili, že mužove ovládacie a rozpoznávacie schopnosti v dobe činu celkom zmizli. Psychiater Hynek ale so závermi kolegov psychiatrov nesúhlasí.

Lekár sa najprv obrátil na ministerstvo spravodlivosti, ktoré v takýchto prípadoch zastupuje český štát, so žiadosťou o stotisícové odškodnenie za bolesť, ušlý zisk a znížené spoločenské uplatnenie kvôli postupu polície. Mach ČTK povedal, že ministerstvo malo šesť mesiacov na rozhodnutie, či odškodnenie vyplatí alebo nie. Po pol roku, keď nedostali žiadnu reakciu, čo zákon umožňuje, podal žalobu. Akú sumu psychiater žiada nechcel povedať. "Nie je to málo," dodal.

Obhajca sa v žiadosti opiera hlavne o závery kontrolných orgánov ministerstva vnútra, ktoré vraj zistili v postupe polície pochybenie. "Pán Hynek tam chodil a prosil o pomoc, že sa mu vyhrážajú, ale policajti to iba zapísali," povedal Mach. V jednom prípade vraj vec odložili, pretože lekár na svoje tvrdenie nemal svedkov. Druhý raz mu už nebezpečenstvo potvrdili ďalšie osoby. Hynek vraj stihol ešte žiadosť polícii dvakrát zopakovať, mesiac na to ho Ulom napadol.

Polícia ale začala pacienta stíhať za nebezpečné vyhrážanie až pol roka potom, teda v dobe, keď bol už stíhaní za vražedný útok. "Keby konali, ako mali, tak by sa tragédia nikdy nestala," tvrdí Mach.

Prípad je teraz na stole obvodného súdu pre Prahu 2, ktorý bude o veci rozhodovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu