Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

U našich susedov padajú teplotné rekordy: Čaká to aj Slovensko?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Teplotné rekordy padali dnes v Českej republike. Najvyššiu teplotu, 28,1 stupňa Celzia, namerali o 17.00 h v Lednici na juhu Moravy, kde tak padlo doterajšie maximum z roku 1962. Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

Podľa rovnakého zdroja sa iba o čosi nižšie, na hodnote 27,7 stupňa Celzia, zastavila ortuť teplomerov v Strážnici, Doksanoch, ako aj Brandýse nad Labem-Starej Boleslavi.

Teplotné rekordy padli však vo viacerých veľkých mestách, tak napríklad na meracej stanici v Prahe-Karlove namerali 27,4 stupňa Celzia, v Plzni-Bolevci 27,2 a v Ostrave-Porube dokonca 27,5 stupňa Celzia.

Český hydrometeorologický ústav nevylučuje ani prekonanie 151 rokov starého rekordu z pražského Klementina, čo však bude známe až po 22.00 hod.

Meteorológovia u našich západných susedov však zároveň varujú, že už v sobotu zasiahne viacero oblastí ČR chladnejšie počasie sprevádzané ojedinelo silnými búrkami, prudkým vetrom, prívalovým dažďom alebo krúpami. Platí to o centrálnej časti Česka, Plzenskom, Juhočeskom i Pardubickom kraji, ako aj o Vysočine, o akomsi páse územia od Českých Budějovíc a okolia po Orlické hory, teda krížom cez ČR. Výstraha ČHMÚ platí v tejto súvislosti v sobotu od 11.00 h do 22.00 h.

Počasie na dnes

Tlaková výš nad juhovýchodnou Európou bude síce slabnúť a čaká nás aj malá, miestami zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky alebo búrky, no naďalej sa môžeme tešiť na veľmi teplú sobotu. Teploty sa na Slovensku budú pohybovať od 22 až po 27 stupňov.

 

Aj v Hurbanove padol rekord

V Hurbanove dnes padol teplotný rekord. Maximálna denná teplota vzduchu po 15.00 h vystúpila na 29,1 stupňa Celzia. Nameraná teplota prekonala rekordnú hodnotu z 26. apríla roku 1962. "Vtedy namerali klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Hurbanove 28,6 stupňa Celzia," uviedol klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

Dodal, že teplotu nad 29 stupňov v Hurbanove nezaznamenali minimálne od roku 1901. "Mimoriadne teploty v Hurbanove na konci apríla však nie sú ničím výnimočným, zaznamenali sme ich viackrát, v poslednom období napríklad v rokoch 2006 či 2012," dodal Faško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu