Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pád budovy si vyžiadal 82 mŕtvych, stovky ľudí ležia v nemocniciach

Kolaps budovy v Bangladéši Zobraziť galériu (3)
Kolaps budovy v Bangladéši (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Najmenej 82 ľudí zahynulo a ďalších 700 utrpelo zranenia neďaleko bangladéšskeho hlavného mesta Dháky, kde sa dnes zrútila osemposchodová budova. Novú bilanciu potvrdili zdravotníci. Vnútri boli textilné dielne a nákupné stredisko, napísala s odvolaním na miestnu televíziu agentúra Reuters.

"Bilancia je už 82 mŕtvych. Najmenej 700 ľudí bolo hospitalizovaných," povedal agentúre AFP Hiralal Roj, lekár z nemocnice, kam sú obete prevážané. Budova sa podľa záchranárov zložila ako domček z kariet v deväť ráno miestneho času (05:00 SELČ) a bilancia, ktorá najprv uvádzala 25 mŕtvych, od tej doby vytrvalo stúpa. Podľa jedného zo zasahujúcich hasičov bolo v čase nešťastia vo vnútri budovy asi 2000 ľudí.

Kolaps budovy v Bangladéši
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Vyzerá to, ako keby nás zasiahlo zemetrasenie," povedal agentúre Reuters jeden z miestnych obyvateľov pri pohľade na chaotickú scénu plnú zrúteného betónu a sanitiek predierajúcich sa davom plačúcich príbuzných tých, ktorí zostali vo vnútri.

V troskách objektu Rana Plaza v Savary, asi 30 kilometrov od Dháky, sa hasiči a vojaci stále snažia nájsť ďalšie osoby, ktoré mohli zostať pod troskami. Majitelia komplexu podľa dostupných informácií nerešpektovali nariadenia a pustili zamestnancov do budovy, hoci v nej bola v utorok zistená trhlina v stene.

Bangladéšsky textilný priemysel dlhodobo stíha rad nešťastí a požiarov. Vlani v novembri zahynulo 112 robotníkov, prevažne žien, pri požiari textilnej továrne na priemyselnom predmestí Dháky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu