Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko varuje: Vlaky z Tadžikistanu sú hrozbou pre zdravie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskí predstavitelia v pondelok pohrozili, že vlakom z Tadžikistanu zakážu vjazd na územie krajiny pre zdravotné riziko, ktoré podľa nich predstavujú špinavé a inak zanedbané vozne.

Hlavný hygienik Gennadij Oniščenko informoval ruské tlačové agentúry o výsledkoch inšpekcií, ktoré podľa neho ukázali, že tadžické súpravy nespĺňajú "ani minimálne podmienky", aby mohli prepravovať cestujúcich. Okrem všeobecnej zastaranosti a zlého technického stavu poukázal na chýbajúce vybavenie, ako sú chladničky alebo dezinfekčné prostriedky, či na prespávanie vlakovej čaty v jedálenskom vozni.

Prehliadku jednej zo súprav absolvoval aj ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý zistený stav zhodnotil ako "žalostný". Podľa jeho vyjadrenia, ktoré citovala agentúra ITAR-TASS, takéto vlaky "v podstate nesmú byť púšťané do Ruska", pričom ich označil za "vážne ohrozenie hygieny" v celej krajine. Dodal, že prípadné vydanie zákazu bude predmetom budúcomesačného zasadnutia príslušnej vládnej komisie. Oniščenko dovtedy nariadil kontroly všetkých vlakov smerujúcich do Ruska, ktoré tiež podľa neho plánuje tadžickú stranu požiadať, aby "prijala potrebné opatrenia".

Tadžikistan je najchudobnejšou spomedzi niekdajších republík Sovietskeho zväzu a mnohí obyvatelia sú závislí od zárobkov príbuzných pracujúcich v zahraničí. Väčšina migrujúcich robotníkov pritom vykonáva manuálne práce v Rusku. Občania stredoázijskej republiky majú právo cestovať do Ruska bez víz, ruskí pohraničníci však tvrdia, že tadžické doklady totožnosti nie sú dostatočne bezpečné. Jeden z ich predstaviteľov taktiež pre ITAR-TASS vyjadril obavy z pašovania drog, na ktoré sú podľa neho využívané vlaky smerujúce do Moskvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu