Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európski policajti v pohotovosti: Nebezpečný zločinec sa prebúral náložami z väzenia!

Faid sa dostal cez päť dverí Zobraziť galériu (5)
Faid sa dostal cez päť dverí (Zdroj: nydailynews.com)

PARÍŽ - Francúzska polícia sa pokúša dolapiť lupiča, ktorý v sobotu skoro ráno utiekol z väznice na severe krajiny za pomoci výbušnín a zajatia rukojemníkov. Francúzsko na neho chce vydať európsky zatykač.

Štyridsaťročný Redoine Faid, uväznený v júni 2011, použil trhavinu, aby si prerazil cestu k úniku z väznice Sequedin neďaleko Lille na severe Francúzska. Potom zajal štyroch dozorcov ako rukojemníkov. Utečenec je ozbrojený a zrejme disponuje ďalšími trhavinami.

Európski policajti v pohotovosti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: nydailynews.com)

Väzeň medzitým svojich rukojemníkov prepustil na slobodu a taktiež podpálil auto, ktorý mu poslúžil k úniku. Dynamit mu podľa dozorcov pravdepodobne prepašovala vo vreckovke jeho manželka, s ktorou sa v osudné ráno stretol. Krátko potom si väzeň prerazil cestu na slobodu piatimi explóziami, ktorými zničil päť dverí väznice.

Európski policajti v pohotovosti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: nydailynews.com)

Francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubiraová uviedla, že na utečenca bude vydaný európsky zatykač, ktorý platí pre celý schengenský priestor. Pátranie sa podľa nej sústredí najmä na Belgicko a bude do neho zapojený aj Interpol.

Faid bol odsúdený už niekoľkokrát. O násilníckom detstve na predmestí a zločineckej kariére dokonca v roku 2009 napísal knihu.

Európski policajti v pohotovosti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: parismatch.com)

Tvrdil, že už dal zločinu zbohom, ale strážcovia zákona ho podozrievajú, že zosnoval ozbrojené prepadnutie, ktoré stálo život mestskú policajtku. Dvadsaťšesťročná Aurélie Fouquetová zahynula vo Villiers-sur-Marne pri Paríži v máji 2010 počas diaľničnej naháňačky.

Kvôli podozreniu, ako aj kvôli porušeniu pravidiel podmienečného prepustenia sa Faid v júni 2011 musel vrátiť späť za mreže. Terajší útek bol podľa kriminalistov dobre naplánovaný. Zločinec na úteku je považovaný za výnimočne inteligentného človeka. Štátny prokurátor ho opísal ako "obzvlášť nebezpečného väzňa".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu