Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Metropolita pravoslávnej cirkvi vladyka Kryštof rezignoval kvôli milenkám!

Vladyka Kryštof Zobraziť galériu (2)
Vladyka Kryštof (Zdroj: TASR)

PRAHA/OLOMOUC - Významný predstaviteľ pravoslávnej cirkvi, metropolita Česka a Slovenska, arcibiskup pražský Kryštof, dnes odstúpil z funkcie. Informovali o tom české médiá s odvolaním sa na tlačového tajomníka Olomoucko-brnianskej pravoslávnej eparchie Romana Jurigu.

Duchovný, ktorý čelil v uplynulých dňoch obvineniam, že porušil mníšsky sľub, sa pre takýto postup podľa Jurigu rozhodol v snahe zachovať jednotu cirkvi. Metropolita mieni svoje meno očistiť súdnou cestou.

Arcibiskup, ktorý mal podľa neoverených mediálnych informácií zhrešiť až s desiatimi ženami a mal s nimi deti, už skôr uviedol, že je otcom dvoch dcér - Kateřiny a Zuzany, avšak z obdobia pred zložením mníšskeho sľubu.

Zatiaľ nie je jasné, čo všetko sa udialo na dnešnom zasadaní Posvätnej synody, avšak je zrejmé, že sa tam ozvali tak hlasy za zotrvanie, ako aj za odchod duchovného z funkcie. Pravoslávnu cirkev povedie dočasne na základe dnešného poverenia olomoucko-brniansky arcibiskup Simeon.

 Rodák z Prahy, vladyka Kryštof, občianskym menom Radim Pulec stál na čele českej i slovenskej pravoslávnej cirkvi od roku 2006, keď ho po úmrtí vladyku Nikolaja zvolili za hlavu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu