Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrhlý pedofil očami detskej obete: Tento sexuálny zločinec desil české školáčky!

Jedno z dievčatiek zvrhlého pedofila nakreslilo Zobraziť galériu (3)
Jedno z dievčatiek zvrhlého pedofila nakreslilo (Zdroj: Polícia ČR)

ČESKÝ TĚŠÍN - Postrach škôl v Českom Těšíne je po rokoch konečne za mrežami! Mužom zákona sa podarilo vypátrať a dolapiť zvrhlého pedofila, ktorý má za posledných päť rokov na konte niekoľko zneužitých dievčat vo veku 7 až 10 rokov. Jeho zločiny mali vždy rovnaký scenár, deti si vyhliadol pri návrate zo školy a pod rôznymi zámienkami sa dostal až k nim do bytu. Tam ich najprv len obchytkával, no neskôr sa stali aj obeťami jeho zvrhlých sexuálnych praktík. Násilník obvinenie spočiatku odmietol, no pod ťarchou dôkazov sa nakoniec priznal.

Zvrhlík má mať na svedomí znásilnenia alebo pokusy o znásilnenie šiestich dievčat vo veku 7 až 10 rokov. Päť prípadov sa stalo pred piatimi rokmi, posledný pred 14 dňami. Informovala o tom vyšetrovateľka Marcela Musálková a vedúci oddelenia krajského odboru všeobecnej kriminality Marian Ulehla.

Tridsaťročný muž s vyšším vzdelaním pochádza z Českého Těšína, kde sa stala polovica prípadov, vrátane toho posledného. Prvýkrát páchateľ trikrát útočil na jeseň roku 2007 vo Frýdku-Místku, ďalšie útoky prišli na jar 2008. Násilník si na veľkých anonymných sídliskách vyberal deti, ktoré sa vracali zo školy.

 

Identikit násilníka, ktorý koloval na školách.
Zobraziť galériu (3)
Identikit násilníka, ktorý koloval na školách.  (Zdroj: Polícia ČR)

 

Intenzita jeho útokov sa stupňovala. "Začínal od nejakých letmých pokusov o fyzický kontakt s obeťami a svoje konanie stupňoval, až nakoniec dochádzalo ku konkrétnym sexuálnym praktikám v bytoch u poškodených," povedala vyšetrovateľka.

Môžem si u vás odskočiť na záchod?

Násilník podľa polície deti vždy slušne požiadal, či si u nich v byte môže odskočiť na WC, pretože známi, za ktorými išiel, nie sú doma. Musálková povedala, že podľa psychológov slušne vychované dieťa, ktoré je vedené k slušnému správaniu k dospelým, v prípade, že je oslovené s takouto zámienkou, cudzieho človeka domov bezstarostne pustí. Prípad je podľa policajtov výnimočný množstvom sexuálnych útokov na deti, ktoré spáchal, ale aj tým, po akej dobe sa ho podarilo vypátrať. Pátranie bolo mimoriadne ťažké, pretože polícia mala spočiatku veľmi málo stôp.

Prvé letmé útoky trvali rádovo len pár sekúnd a aj tie ďalšie len niekoľko málo minút. Vyšetrovateľka povedala, že žiadni svedkovia neboli, a tak mohli kriminalisti vychádzať len z výpovedí detí, ktoré vnímajú skutočnosť inak ako dospelí. "Vzhľadom k tomu, v akom boli strese, vôbec nechápali situáciu, ktorá sa im stala, tak si samozrejme potom veľa vecí ani nepamätali alebo si ich nestihli ani všimnúť," povedala Musálková.

Zneužité dievčatko nakreslilo portrét pedofila

Policajti pred piatimi rokmi spustili masívnu kampaň na školách v kraji a zverejnili aj portrét pravdepodobného páchateľa, ale cez odozvu medzi ľuďmi sa vtedy násilníka nepodarilo vypátrať. V ďalších rokoch sa podobný prípad neobjavil, až pred 14 dňami. Školami kolovala aj detská kresbička, na ktorej jedna z obetí sexuálneho zvrhlíka zvečnila na papieri.

 

Zvrhlý pedofil očami detskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Polícia ČR)

 

Musálková povedala, že policajti si útok okamžite dali dokopy so starými prípadmi a urýchlene zostavili nový vyšetrovací tím. Tentoraz sa im podarilo zozbierať také kvantum informácií a konkrétnych indícií, ktoré predtým nemali, že útočníka v krátkej dobe zadržali.

Teraz je vo väzbe a hrozí mu až 12 rokov väzenia. Musálková povedala, že je slobodný a bezdetný. Jeho duševný stav vyšetria psychológovia aj sexuológovia. Podľa vyšetrovateľky páchateľ síce najprv zapieral, bol prekvapený, že sa kriminalisti dostali až k nemu, ale potom, čo mu boli predložené jednoznačné dôkazy, sa ku všetkým šiestim napadnutiam priznal.

Nie je pritom vylúčené, že má na svedomí aj ďalšie útoky, o ktorých polícia zatiaľ nevie. Nie je napríklad jasné, či sa niečoho nedopustil počas doby medzi činmi pred piatimi rokmi a tým tohtoročným. Ulehla povedal, že polícia musí preveriť, či muž nemá na svedomí aj niektoré prípady, ktorá napríklad tak očividne nezapadajú do tejto série. Je možné, že niektoré obete ani napadnutie nenahlásili. Vyšetrovanie sa zameriava aj na okolité regióny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu