Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zomrela poľská dedička impéria Johnson&Johnson, podľahla ťažkej chorobe

Barbara Piasecka-Johnsonová
Barbara Piasecka-Johnsonová (Zdroj: forbes.com)

VARŠAVA - Vo veku 76 rokov zomrela po dlhej a ťažkej chorobe zberateľka a znalkyňa umenia Barbara Piasecka-Johnsonová, dedička väčšiny majetku majiteľa spoločnosti Johnson & Johnson. Informoval o tom poľský denník Rzeczpospolita, ktorý neuviedol miesto úmrtia, spresnil však, že pohreb sa uskutoční vo Vroclavi.

Barbara Piasecka bola dcérou poľského roľníka, ktorá na univerzite vo Vroclavi a neskôr aj v Ríme vyštudovala dejiny umenia a v roku 1968 odišla do USA. U J. Sewarda Johnsona Sr., dediča impéria Johnson & Johnson, sa zamestnala ako kuchárka, ale keďže varila veľmi zle, ponúkli jej prácu chyžnej. Rok na to ju Johnson zamestnal ako kurátorku svojich umeleckých zbierok. Neskôr sa stala jeho milenkou a v roku 1971 aj treťou manželkou.
      
Po jeho smrti v roku 1983 sa na základe poslednej vôle stala majiteľkou väčšiny jeho majetku. Šiesti potomkovia J. Sewarda Johnsona Sr. z prvého manželstva poslednú vôľu napadli na súde a tvrdili, že Barbara Piasecka ich otca fyzicky i emocionálne týrala. Zdôraznili, že ich otec nebol mentálne spôsobilý, keď podpisoval poslednú vôľu.    
      
V roku 2007 sa Piasecka-Johnsonová umiestnila na 149. mieste v rebríčku 400 najbohatších ľudí sveta, ktorý vypracúva magazín Forbes. Jej majetok sa odhaduje na 2,7 miliardy dolárov. Venovala sa viacerým charitatívnym projektom, ktoré sa realizovali najmä v Poľsku. Ku koncu života žila v Monte Carle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu