Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kubánsky kardinál: Pápež František pred zvolením kritizoval cirkev

František
František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František len krátko pred svojím zvolením na konkláve vystúpil pred kardinálmi s dôraznou kritikou súčasného stavu cirkvi. Prezradil to havanský arcibiskup kardinál Jaime Ortega.

Bývalý kardinál Jorge Mario Bergoglio vyzval Vatikán, aby sa vystríhal hrozby stagnácie, zamerania na seba a "teologického narcizmu", uviedol Ortega, ktorého vyjadrenia zverejnil kubánsky rímskokatolícky časopis Palabra Nueva.

Bergoglio podľa Ortegu tiež zdôraznil, že cirkev nemôže žiť len sama pre seba a musí zamerať svoju energiu na "periférie", a to nielen geografické, ale aj existenčné: hriech, utrpenie, nespravodlivosť a nevedomosť.

Ortega uviedol, že Bergoglio vystúpil pred kardinálmi, ktorí sa zišli na voľbe nástupcu pápeža Benedikta XVI., a že tieto jeho vyjadrenia odrážajú jeho pohľad na súčasnú katolícku cirkev. Bergoglio mu podľa jeho slov neskôr dal rukou písanú verziu príhovoru i povolenie zverejniť jeho obsah.

Kubánsky kardinál dodal, že vyjadrenia Bergoglia ponúkajú pohľad na smer, ktorým by nový pápež mohol viesť cirkev po svojom zvolení z 13. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu