Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Náhla smrť jedného z najbohatších Čechov: Miliardár Měkota (†55) zomrel pri golfe!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - V sobotu náhle zomrel český podnikateľ a miliardár Luboš Měkota. Podľa informácií ihned.cz sa to stalo pri golfe na ihrisku v Beroune. Měkota bol bývalým majiteľom televíznych staníc Metropol a Pětka. Vyšetrovali ho v kauze privatizácie Mosteckej uhoľnej spoločnosti, od vlaňajšieho novembra mal zmrazený majetok.

Luboš Měkota bol jedným z 50 najbohatších ľudí v Česku, predtým vlastnil dve televízne stanice aj vysokú školu. Zomrel v sobotu vo veku 55 rokov. Podľa informácií ihned.cz ho postihla náhla srdcová príhoda v tesnej blízkosti berounského golfového ihriska. Odhady serveru motejlek.com a časopisu Týden hovoria o tom, že Měkota vlastnil majetok v hodnote osem miliárd českých korún (0,3 miliardy eur).

TV Pětka, ktorá vstúpila na český trh vlani v októbri, ukončila vysielanie 4. februára. Stanica sa potýkala s problémami od konca roku 2012, kedy ju Luboš Měkota prestal financovať. Záujem o kúpu TV Pětka a jej sesterskej televízie Metropol TV potom prejavila spoločnosť Empresa Media, vlastniaca na televíznom trhu TV Barrandov.

Zosnulý čelil spoločne s ďalšími piatimi krajanmi a jedným občanom Belgicka aj žalobe z prania špinavých peňazí a ďalších machinácií v Švajčiarsku, kde tamojšia justícia stanovila začiatok procesu na 13. mája.

Luboš Měkota, ktorého sužovali v poslednom čase značné zdravotné problémy, podrobil sa operácii chrbta, mal vysoký tlak a trápili ho depresívne stavy. Šéf českej protikorupčnej polície Tomáš Martinec dnes v tamojšej verejnoprávnej televízii uviedol, že trestné stíhanie zosnulého bude zastavené. Netrúfol si však odhadnúť dopad Měkotovho úmrtia na celú kauzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu