Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Aktéri miliónových daňových podvodov v ČR: Už sú za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Na troch z celkove deviatich zadržaných pri celoštátnej akcii českej protikorupčnej polície proti podvodníkom s DPH uvalil súd na návrh Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe väzbu. Informoval o tom dnes server Lidovky.cz s odvolaním sa na pražskú vrchnú štátnu zástupkyňu Lenku Bradáčovú.

Podľa jej slov ide o väzbu útekovú, kolúznu a predstižnú. Súd akceptoval dôvody vyšetrovateľov, ktorí sa obávali úteku zadržaných, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Bradáčová súčasne nevylúčila aj trestné stíhanie firiem. "Ak usúdime, že by mala byť stíhaná právnická osoba, potom tak budeme postupovať," citujú Lidovky.cz jej slová.

Skupina, ktorej členov protikorupčná polícia zatýkala už od utorka v Prahe a Ústí nad Labem, čelí obvineniu z daňových podvodov, konkrétne krátenia DPH a dane z príjmu právnických osôb. Podľa polície zadržaní vypisovali po predchádzajúcej vzájomnej dohode fiktívne faktúry za služby, ktoré v skutočnosti nerealizovali.

Podľa stredajšieho vyjadrenia hovorcu protikorupčnej polície Jaroslava Ibeheja spôsobili zadržaní škody v odhadovanej výške desať miliónov korún, možno aj viac.

Podľa príslušníkov bezpečnostných zložiek sa fiktívne faktúry týkali napríklad reklamných služieb alebo poradenstva, ktoré však v skutočnosti neboli poskytnuté. Pri asi troch desiatkach domových prehliadok a prehliadok iných priestorov sa zaistilo asi 45 miliónov korún a okolo 100.000 eur v hotovosti, ale aj niekoľko pozemkov a jeden byt v hodnote 18-20 miliónov korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu