Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

České prípravy na inauguráciu vrcholia, poslanci prídu v motýlikoch

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká metropola Praha sa začína pripravovať na piatkovú ceremóniu, počas ktorej víťaz januárových volieb Miloš Zeman zloží prezidentskú prísahu. Pripravujú sa aj poslanci vládnej strany TOP 09, ktorej predseda Karel Schwarzenberg vyšiel zo súboja so Zemanom neúspešne.

Objavil sa preto nápad prísť na inauguráciu v motýlikoch namiesto kravát. Motýliky sú totiž Schwarzenbergovým symbolom. Poslanci TOP 09 síce pôvodne uvažovali o bojkote slávnosti pre spôsob vedenia Zemanovej kampane, no nakoniec sa na žiadosť svojho lídra rozhodli prísť. Doraziť by mali aj stovky prívržencov nového prezidenta, ktorých do Prahy budú zvážať autobusmi.

Samotný Zeman príde na Pražský hrad v piatok o deviatej ráno. O hodinu neskôr sa vo Vladislavskej sále začne spoločná schôdza oboch komôr parlamentu, počas ktorej Zeman zloží prezidentský sľub. Po vojenskej prehliadke navštívi nový prezident Chrám svätého Víta, kde položí kvety k pozostatkom svätého Václava. Potom sa na Hradčianskom námestí pozdraví s občanmi, položí veniec k soche Tomáša Garrigua Masaryka a slávnostný program uzavrie obedom s politickými predstaviteľmi, píše v utorok portál českého denníka Lidové noviny.

Zeman sa koncom januára stal prvým priamo zvoleným prezidentom Českej republiky. V súboji o najvyšší post porazil Schwarzenberga o takmer desať percent. Bývalý sociálnodemokratický premiér vystrieda na Pražskom hrade Václava Klausa, ktorý aktuálne čelí žalobe pre velezradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu