Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko odkazuje: Taliansko potrebuje vládu, ktorá bude pokračovať v reformách

Mario Monti
Mario Monti (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko dnes zdôraznilo, že Taliansko potrebuje novú fungujúcu vládu, ktorá bude pokračovať v ekonomických reformách odchádzajúceho premiéra Maria Montiho.

Nemeckí predstavitelia tak reagovali na výsledky parlamentných volieb v Taliansku, v ktorých žiaden z politických táborov nezískal jasnú parlamentnú väčšinu.

"Neexistuje alternatíva k už prebiehajúcim štrukturálnym reformám, ktoré zahŕňajú konsolidáciu rozpočtu a zvyšovanie konkurencieschopnosti," vyhlásil nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler.

Súčasne vyjadril sklamanie nad tým, že talianske proreformne zamerané strany nezískali väčšiu podporu voličov. Podľa ministra musia teraz všetky politické sily pracovať na stabilizácii silne zadlženého Talianska, tretej najväčšej ekonomiky eurozóny.  

V podobnom zmysle sa vyjadril aj Michael Grosse-Brömer - parlamentný líder vládnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej - ktorý konštatoval, že "Montiho cesta reforiem musí pokračovať."

Podľa konečných výsledkov získala stredoľavá koalícia Piera Luigiho Bersaniho dostatok kresiel v dolnej komore talianskeho parlamentu. V Senáte však nemá jednoznačnú väčšinu ani jeden zo súperiacich politických táborov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu