Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Taliansku začali voľby, na Berlusconiho sa vrhli obnažené feministky!

Silvio Berlusconi Zobraziť galériu (2)
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Menšia ako očakávaná je zatiaľ účasť v talianskych parlamentných voľbách, v ktorých sa dnes a v pondelok bude rozhodovať o novom zložení parlamentu. Prvé výsledky hlasovania o obsadení oboch parlamentných komôr by mali prísť krátko po tom, oficiálne výsledky sa očakávajú v utorok.

V porovnaní s minulým hlasovaním v roku 2008 je zatiaľ podľa talianskej tlače volebná účasť slabšia. Do dnešného poludnia hlasovalo 13 percent zo 47 miliónov oprávnených voličov, čo je o dve percentá menej, než pred piatimi rokmi. O niečo väčšia účasť je len vo veľkých mestách, najmä v Ríme a Miláne.
    
Svoj hlas už dnes odovzdali vodcovia najsilnejších politických formácií. Pozornosť novinárov vyvolalo najmä hlasovanie expremiéra Silvia Berlusconiho sprevádzané hlučným incidentom. Keď Berlusconi vstúpil do volebnej miestnosti v Miláne, vrhli sa k nemu tri feministky z ukrajinskej skupiny Femen s obnaženým poprsím. Protestovali tak proti expremiérovým hriechom, ktorých vyvrcholením bolo obvinenie zo styku s neplnoletou prostitútkou.

Silvio Berlusconi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)
    
Bez väčšieho rozruchu naproti tomu hlasoval v Miláne doterajší premiér Mario Monti, ktorého centristickej strane predvolebné prieskumy prisudzujú štvrté miesto. Vodca ľavicovej opozície Pier Luigi Bersani, ktorý je považovaný za mierneho favorita volieb, odovzdal hlas vo svojom bydlisku v Piacenze.
    
Talianske voľby napäto sleduje nielen talianska politická scéna, ale aj európske finančné trhy a Brusel. Čaká sa, či zvíťazí kandidát ochotný pokračovať v úspornom ekonomickom programe, založenom na rozpočtovej disciplíne, škrtoch a úsporách. Krízový prepad talianskej ekonomiky, desaťkrát väčší v porovnaní s gréckou, by ohrozil celú Európu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu