Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál v Amazone: Šikana pracovníkov v sklade, lákali aj Slovákov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké úrady požadujú vysvetlenie od spoločnosti Amazon, ktorej sezónnych zamestnancov v Nemecku údajne zastrašovali pracovníci súkromnej bezpečnostnej agentúry. Informoval o tom britský spravodajský server BBC. Na sporné praktiky voči niektorým zahraničným pracovníkom Amazonu upozornila relácia v nemeckej televízii. Amazon, ktorý je najväčší svetový internetový predajca, uviedol, že tvrdenie vyšetruje.

Podľa televízneho dokumentu, ktorý odvysielala verejnoprávna televízia ARD, členovia istej bezpečnostnej agentúry prenasledovali niektorých pracovníkov Amazonu zamestnaných na prechodný úväzok. Tí vraj boli neustále sledovaní, na ubytovni, kde bývali, im prehľadávali izby a šacovali ich pri raňajkách. Niektorí pracovníci tvrdili, že dostávali nižší plat, než ktorý im bol sľúbený.

Amazon má v Nemecku 7700 stálych zamestnancov, pred Vianocami ale najíma tisíce ďalších kvôli vyššiemu dopytu. Program sa sústredil na situáciu pracovníkov v sklade firmy v Bad Hersfelde v Hesensku. Mnoho z týchto sezónnych zamestnancov pochádza zo Španielska alebo z Poľska.

Škandál v Amazone: Šikana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pracovné ponuky sa však podľa časopisu Trend objavili na jeseň aj na stránkach viacerých slovenských agentúr a sú akuálne ešte aj v súčasnosti. "Práca v teplom sklade spoločnosti Amazon. Pracuje sa v prostredí skladu, kde sa prevádzajú hlavne operácie order picking (príprava tovaru na základe objednávky) a packing (balenie tovaru pred expedíciou). Pracuje sa až 6 dní v týždni po cca 8 hodín denne – na 3 rôzne smeny podľa smenovky ktorú dostanete na každý týždeň," píše sa v náplni práce.

Zamestnancom zo Slovenska sľubovali čistú mesačnú mzdu vyššiu ako tisíc eur, bezproblémovú dopravu z ubytovne do skladu, niektoré ponuky zahŕňali aj bezplatnú stravu. Televízny dokument však upozorňuje, že nie všetci zamestnanci dostali odmenu v sľubovanej výške, bývali v niekoľko kilometrov vzdialenej tesnej ubytovni, z ktorej chodila do skladu nespoľahlivá autobusová doprava a cenu za ubytovanie a stravu niektorým z nich strhávali z platu. Uviedol Trend.

Škandál v Amazone: Šikana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšie sťažnosti však boli na zlé zaobchádzanie, ktorého sa údajne dopúšťali zamestnanci bezpečnostnej firmy Hensel European Security Services (HESS). Tú vraj najala istá personálna agentúra a nie Amazon. Členovia ochranky, ktorí vraj pracovníkov zastrašovali, na sebe mali oblečenie spájané s neonacistickou scénou v krajine. Podľa agentúry AFP išlo o čierne uniformy s logom odevnej značky Thor Steinar, ktorá je obľúbená medzi priaznivcami neonacizmu a krajnej pravice.

Ministerka práce a sociálnych vecí Ursula von der LEYEN v súvislosti s kauzou varovala, že personálna agentúra, ktorá s Amazonom spolupracuje, by mohla prísť o povolenie. "Ak osobitné vyšetrovanie odhalí, že na sťažnostiach na personálnu agentúru je niečo pravdy, potom bude v hre (jej) licencia," povedala nedeľníku Welt am Sonntag.

Nemecký odborový zväz Ver.di tvrdí, že pracovníci Amazonu sa už v minulých rokoch sťažovali na náhodné prehliadky alebo krátke prestávky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu