Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dnes neoslavujeme len Valentína, Google pripomína aj Georga Ferrisa

George Ferris Zobraziť galériu (2)
George Ferris (Zdroj: borsarti.com)

BRATISLAVA - Dnes svet neoslavuje len sviatok všetkých zamilovaných, ale si pripomína aj 154. výročie narodenia Georga Ferrisa. Na známeho amerického inžiniera si spomenul aj internetový vyhľadávač Google.

Ferris sa narodil v roku 1859 v štáte Illinois. Keď mal štyri roky, jeho rodičia predali mliekarenskú farmu a s celou rodinou sa presťahovali do Nevady. Ako šestnásťročný sa prihlásil do vojenskej akadémie v Kalifornii. V roku 1881 úspešne absolvoval Polytechnický inštitút v New Yorku v odbore Civilné inžinierstvo.

George odštartoval svoju kariéru ako staviteľ mostov v železničnom priemysle. V Pittsburghu založil spoločnosť G.W.G. Ferris & Co, s ktorou si vybudoval dobrú povesť. V roku 1893 ho riaditelia Svetovej výstavy v Chicagu oslovili s tým, aby vymyslel nejaký monumentálny pamätník, ktorý predčí aj Eiffelovu vežu v Paríži. Ferris skonštruoval koleso, ktoré návštevníkom umožnilo pozrieť si celú výstavu z vtáčej perspektívy. Naraz dokázalo odviezť viac ako 2000 ľudí, ktorých to stálo 50 centov. Koleso do svojho zničenia v roku 1906 previezlo 2,5 milióna pasažierov.

Dnes neoslavujeme len Valentína,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hydeparkhistory.org )

George Ferris zomrel v roku 1896 na brušný týfus v pittsburghskej nemocnici. Popol nebohého roky držali v tamojšom krematóriu, pretože si ho nebol nikto vyzdvihnúť. Ferrisovo koleso dodnes slúži ako predloha pre stavanie atrakcií v lunaparkoch.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu