Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Protestné samoupálenia proti čínskej vláde neutíchajú: O samovraždu sa pokúsil ďalší Tibeťan

(Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Na protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu sa dnes v nepálskom hlavnom meste Káthmandu o samovraždu samoupálením pokúsil ďalší tibetský aktivista.

Podľa výpovedí očitých svedkov bol muž oblečený ako budhistický mních. Keď si na ulici podpálil odev, ešte niekoľko krokov bežal a vykrikoval protičínske heslá. Okoloidúci sa snažili uhasiť mu šaty. Privolaní policajti ho v kritickom stave previezli do nemocnice. Identita mladého muža nie je známa.
      
Incident sa odohral v káthmandskej štvrti Bódnáth, známej ako sídlo mnohých budhistických chrámov a kláštorov. Dnes, ako pripomína agentúra AP, tam Tibeťania slávia tretí a najdôležitejší deň sviatku losar - osláv príchodu tibetského nového roka. Mnohí Tibeťania cestovali do Káthmandu práve kvôli tomu.
      
Od roku 2009, keď sa začali protesty proti politike čínskej vlády a proti obmedzovaniu náboženskej slobody, sa upálilo už vyše 100 Tibeťanov, ktorí svojím zúfalým činom chceli upozorniť na potrebu väčšej náboženskej, politickej a kultúrnej autonómie pre tibetský ľud. Čínska vláda v reakcii na to spustila v decembri kampaň proti tým Tibeťanov, ktorí nabádajú k samovražde samoupálením.
      
K občasným protestom proti čínskej politike voči Tibetu dochádza aj v Nepále, kde v exile žije niekoľko stoviek Tibeťanov. Nepálska vláda však podobné demonštrácie nepovoľuje s vysvetlením, že na území Nepálu nedovolí žiadne podujatia zamerané proti spriateleným štátom.
      
Nepál však umožňuje voľný prechod cez svoje územie tým Tibeťanom, ktorí z Tibetu cestujú do indickej Dharamsály, kde v exile žije ich duchovný vodca dalajláma a kde pôsobí tibetská exilová vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu