Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na svete sa rozširuje nový vírus, jeho úmrtnosť je 50-percentná!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN – V Británii zaznamenali ďalší prípad nového typu vírusu, pochádzajúceho z rovnakej skupiny ako SARS, ktorý vlani v septembri vyvolal na celom svete stav pohotovosti.

V pondelok o tom informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov britského zdravotníctva.

Najnovší prípad infekcie spôsobenej týmto koronavírusom je v poradí desiatym celosvetovo potvrdeným prípadom, pričom päť pacientov už naň zomrelo. Britský občan, ktorý nedávno navštívil oblasť Blízkeho východu a Pakistan, sa momentálne nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Manchestri v severnom Anglicku. Nový vírus spôsobuje niekoľko rovnakých symptómov ako SARS, teda ťažké akútne respiračné syndrómy. Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil približne desatinu z 8000 ľudí, ktorí sa ním po celom svete nakazili. Symptómy zahŕňajú závažné respiračné ochorenie, horúčku, kašeľ a dýchacie ťažkosti.

Britský Ústav ochrany zdravia oznámil, že medzi desiatimi dosiaľ potvrdenými prípadmi je päť v Saudskej Arábii, vrátane troch úmrtí, dva v Jordánsku, ktoré sa skončili smrťou oboch pacientov, dva v Británii, kde oboch pacientov liečia, a jeden v Nemecku - u pacienta pochádzajúceho z Kataru, ktorého však už medzičasom prepustili z nemocnice.

Koronavírusy sa zvyčajne šíria ako iné respiračné ochorenia prostredníctvom kvapôčok, keď postihnutá osoba kašle alebo kýcha. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý rok v septembri uviedla, že tento typ vírusov nie je medzi ľuďmi ľahko prenosný. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu