Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kňaz našiel v koši nálož: Priznali sa k nej anarchisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID – Španielska polícia zneškodnila vo štvrtok bombu nájdenú vedľa spovednice v Katedrále Panny Márie Almudenskej v historickom centre Madridu. Výbušninu našiel kňaz v vrecku na odpadky a následne evakuoval katedrálu, turistickú atrakciu nachádzajúcu sa pri starom kráľovskom paláci.

Informoval o tom hovorca madridského arcibiskupa. Na miesto boli privolaní pyrotechnici, ktorí zneškodnili nálož pozostávajúcu z 200 gramov strelného prachu, plynového kanistra plného klincov a budíka. Zatiaľ nie je jasné, kto bombu do katedrály umiestnil a prečo. Celé okolie polícia počas detonácie uzavrela a aj po tom ostala katedrála pre prebiehajúce vyšetrovanie na sklamanie mnohých turistov neprístupná.

K zodpovednosti za nastraženie bombovej nálože v madridskej katedrále Almudena sa priznala skupina pomenovaná po anarchistovi Mateovi Moralovi žijúcom v 19. storočí. Anarchisti vo vyhlásení v internete uviedli, že chceli zaútočiť na miesta, ktoré sú pre monarchiu posvätné

Nálož obsahovala 1,2 kilogramu klincov, plynovú fľašu, časový spínač a detonátor. Po jej náleze ľudí z katedrály evakuovali. Polícia nastraženú nálož zneškodnila, pričom nebol nikto zranený. Chrám sprístupnili verejnosti ešte vo štvrtok.  

Katedrála Santa María la Real de la Almudena bola v roku 2004 dejiskom svadby korunného princa Felipeho s novinárkou Letiziou Ortizovou. Chrám sa nachádza tesne pri kráľovskom paláci, v ktorom však kráľovská rodina nesídli.

Španielsko má silnú tradíciu anarchizmu, ktorý zohral dôležitú rolu v občianskej vojne v rokoch 1936-39. Španielska polícia sa obáva, že situácia, keď teraz krajina zápasí s hlbokou hospodárskou krízou, povedie k vzniku alebo obnoveniu anarchistických skupín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu