Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajt sfalšoval maturitu: Vypracoval sa na veliteľa, teraz musí vrátiť 15-ročný plat!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PLZEŇ – Jeden zlý krok mu zničil celý život. Pred plzenský súd sa dostal prípad, aký česká justícia ešte nezažila. Bývalý policajt Karel Čada (50) mal pred 15 rokmi získať uniformu podvodom, za čo mu teraz hrozí až 10-ročné väzenie. V stávke je však oveľa viac. Polícia totiž od neho žiada všetky financie, ktoré mu počas 15 rokov vyplatila. Suma všetkých výdavkov na nečestného policajta sa šplhá až k 5 miliónom českých korún (viac ako 195 tisíc eur). Informoval o tom český portál novinky.cz.

Čadovi sa počas 15 rokov v službách polície podarilo vypracovať až na nižšieho veliteľa zásahovej jednotky a neskôr dokonca figuroval na pozícii spojenej s agendou zbraní. V roku 2011, keď už mal nárok na výsluhový dôchodok, odišiel na vlastnú žiadosť do civilu. Nedávno však prepukol škandál, kvôli ktorému zrejme príde nielen o dôchodok, ale aj o všetky peniaze, ktoré počas 15 rokov v uniforme policajta zarobil.

„Škodu sme vyčíslili na viac ako 5 miliónov korún (vyše 195 tisíc eur, pozn. red.). Je to súčet všetkých finančných náležitostí od mzdy cez disciplinárne odmeny, cestovné, ošatenie až po výsluhový príspevok,“ povedal štátny zástupca. O všetko príde Čada pre sfalšovanú kópiu maturitného vysvedčenia, ktorú v roku 1996 pri prijímacom konaní predložil ako doklad o stredoškolskom vzdelaní.

Žalobca jeho nečestné konanie posúdil ako trestné činy podvodu, falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, za čo mu hrozí až 10-ročné väzenie. Podvod s maturitou vyplával na povrch po tom, čo Čadu minulý rok udal anonym len dva týždne predtým, ako odišiel do civilu. „Pretože šlo o vážne obvinenie, išli sme to preveriť do školy, z ktorej mal maturitné vysvedčenie. Tam nám povedali, že ide o falzifikát a taký človek u nich nikdy neštudoval,“ povedal policajný šéf Jaromír Kníže.

Riaditeľ celú vec posunul na generálnu inšpekciu, ktorá ihneď zahájila vyšetrovanie. Tým sa zistilo, že Čada falošné vysvedčenie nepoužil len pri nástupe na políciu, ale aj pri prijímacom konaní na právnickú vysokú školu, kde získal bakalársky titul. Ten mu bude pravdepodobne takisto odobraný.

Expolicajt sa k nepríjemnej záležitosti nechce vyjadrovať. Momentálne pracuje v Národnom parku Šumava na pozícii traktoristu a robotníka, kde už podvod s maturitou nemusel opakovať. Čadovi zaistili časť majetku a odstrihli ho od príspevku za službu, čo sa mu nepáčilo a podal sťažnosť. Súd ju však zamietol a v pojednávaní bude pokračovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu