Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

John Kerry zložil prísahu, stal sa 68. ministrom zahraničia

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty majú od piatka nového ministra zahraničia. Stal sa ním po zložení prísahy exsenátor a bývalý neúspešný prezidentský kandidát John Kerry. Vybral si ho americký prezident Barack Obama, pričom jeho nomináciu ešte v utorok takmer jednohlasne potvrdil aj Senát.

 Kerry v kresle šéfa diplomacie USA nahradí bývalú prvú dámu a takisto exsenátorku Hillary Clintonovú. "Cítim sa veľmi, veľmi poctený, že som mohol zložiť túto prísahu a neviem sa dočkať, kedy začnem pracovať," povedal Kerry po ceremónii vo washingtonskom Kapitole.

Kerry sa uchádzal o post šéfa Bieleho domu ešte v roku 2004, keď sa stal nominantom Demokratickej strany. Proti vtedajšiemu americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi kandidujúcemu za republikánov však nespel. Doteraz pôsobil ako šéf zahraničného výboru v Senáte, čo je post, ktorý predtým zastával súčasný Obamov viceprezident Joe Biden. Je tiež vojnovým veteránom a aktívne sa podieľal na bojových operáciách USA vo Vietname.

Clintonová bola jednou z najaktívnejších ministeriek zahraničia v histórii USA. Drží dokonca rekord v počte navštívených krajín - tých je viac ako sto. Médiá spočítali, že za posledné štyri roky precestovala viac ako milión kilometrov a zúčastnila sa na 1700 schôdzkach so svetovými lídrami v takmer všetkých kútoch planéty. Odrazilo sa to aj na jej zdraví, keď ju nedávno v súvislosti s viacerými komplikáciami museli hospitalizovať.

Od politiky si chce dať teraz oddych a špekuluje sa, že ho o štyri roky preruší v súvislosti s jej očakávanou prezidentskou kandidatúrou. Clintonová pri odchode zo svojej funkcie povedala, že jej bolo cťou pracovať v Obamovom kabinete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu