Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štrajk v aténskej doprave pokračuje: Už 10 dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Vodiči autobusovej a trolejbusovej dopravy v Aténach dnes už tretí deň v poradí nenastúpili do práce, informovali ich odborové združenia. Štrajk zamestnancov aténskej hromadnej dopravy tak trvá nepretržite už viac ako desať dní, podotýka agentúra RIA Novosti.

Odborové združenie vodičov autobusov a trolejbusov, podobne ako aj iné odborárske zväzy, tak ignorovalo počas víkendu vydaný súdny príkaz, podľa ktorého je ich štrajk protizákonný.

V Aténach pokračuje štrajk zamestnancov železníc a prímestskej železničnej dopravy, pričom ich vedenie sa snaží dosiahnuť, aby súd akciu odborov označil za protiprávnu.

Zo všetkých druhov dopravy v Aténach podľa grafikonu dnes jazdí len metro a električky, ktorých vodičov vláda donútila nastúpiť do práce.

Zamestnanci verejnej dopravy v Aténach protestujú proti zníženiu svojich miezd, ale aj na znak solidarity s kolegami z metra, ktorí minulý týždeň ukončili štrajk po tom, ako im vláda dala doručiť príkaz na nastúpenie do práce - v opačnom prípade by im hrozili sankcie.

Vláda si totiž vo štvrtok vyhlásením stavu núdze udelila mimoriadne právomoci, aby mohla zasiahnuť voči štrajkujúcim a  pod hrozbou prepustenia zo zamestnania, zatknutia a odsúdenia až na päť rokov väzenia im nariadila ukončiť štrajk a obnoviť verejnú dopravu v Aténach.

Grécky zákon o civilnej mobilizácii v roku 2007 upravili, aby riešil aj stavy núdze v mierových časoch. Od pádu vojenskej diktatúry v Grécku v roku 1974 ho použili deväťkrát - trikrát za posledné dva roky proti štrajkujúcim v súvislosti s úspornými opatreniam vlády.

Metro v Aténach otvorili v roku 2000 a jeho 32 staníc a 52-kilometrová sieť slúžia denne vyše 700.000 cestujúcim. V oblasti širších Atén žije takmer 40 percent z 10,8 milióna obyvateľov Grécka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu