Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Piráti opäť útočia: Zmocnili sa ropného tankera

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ABIDJAN - Tankera, ktorý sa plavil pod panamskou vlajkou a bol pripravený na vykládku pohonných hmôt, sa zmocnili neznámi ozbrojenci v blízkosti prístavu Abidjan v africkom štáte Pobrežie Slonoviny.

Vedenie abidjanského prístavu o únose lode pirátmi informovalo až dnes, incident sa však odohral už minulý štvrtok. Ako spresnila agentúra Reuters, plavidlo sa momentálne nachádza v blízkosti pobrežia susednej Ghany. Príslušné úrady oboch krajín teraz pracujú na vyriešení prípadu, spresnila agentúra AP.

Podľa dnešných informácií z vládnych zdrojov Pobrežia Slonoviny tanker ITRI prevážal 5000 ton ropy, ktorú mal prečerpať v prístave Abdijan. Tanker so 16 členmi posádky na palube bol nezvestný, informoval dnes Noel Choong z informačného centra registrujúceho pirátske útoky pri Medzinárodnom úrade pre námornú dopravu (IMB) so sídlom v Malajzii. Zloženie posádky nie je známe, ale piráti budú zrejme postupovať tak, ako v iných prípadoch, keď prepustili posádku hneď po tom, ako sa zmocnili nákladu.

Loď plaviaca sa pod panamskou vlajkou mala najprv problémy so zakotvením pre piesočnú búrku, ktorá znížila viditeľnosť. Neskôr kapitán lode prostredníctvom vysielačky informoval prístav o problémoch s manévrovaním. Krátko na to sa kontakt s posádkou prerušil. Potom príjemca nákladu Koda Maritime informoval úrady v prístave, že kontroly nad tankerom sa zmocnili neznámi ozbrojenci.

Najviac útokov pirátov na nákladné lode registrujú v blízkosti Nigérie, ktorá má bohaté ložiská ropy. Prvým zaznamenaným únosom lode pri Pobreží Slonoviny bol útok 14 mužov vyzbrojených nožmi a samopalmi na tanker s 30.000 tonami ropných produktov z októbra minulého roku. Posádka sa dostala na slobodu, pričom nebol zranený žiaden z jej členov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu