Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slepá stredoškoláčka kritizovala zákaz adopcií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Slepá ruská stredoškoláčka Nataša Pisarenková vášnivo kritizovala zákaz adopcií Američanmi a k vlne odsudzujúcich reakcií sa tak pridal nový, presvedčivý hlas.

Pisarenková napísala 6. januára na blogu sťažnosť na zákaz, ktorá bola otvoreným listom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, a odvtedy vyvoláva širokú pozornosť ruských médií. Vyjadrila však aj obavy z reakcie ruských úradov. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Zákaz adopcií, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára, je jedným z najkontroverznejších krokov počas prvého roku Putinovho tretieho funkčného obdobia v Kremli. Zákaz bol uzákonený ako odveta za nový americký zákon, ktorý zavádza sankcie proti Rusom, pokladaným za porušovateľov ľudských práv.

Kritici však tvrdia, že trestá nevinné deti, pretože im odopiera možnosť uniknúť z často bezútešných sirotincov v Rusku. Proti zákonu protestovalo pochodom v nedeľu v Moskve približne 20.000 ľudí, ktorí niesli transparenty prirovnávajúce Putina ku kráľovi Herodovi. Ten podľa Biblie nariadil masaker židovských novonarodených chlapcov.

Pisarenková napísala so sarkazmom, že podpísaním zákona Putin "zachránil deti pred americkým zlom", a dodala, že Rusi si zriedkakedy adoptujú zdravotne postihnuté deti, lebo ruský zdravotnícky systém je zaostalý a nedokáže sa o ne postarať.

"Zomierajú, pretože Rusko nemá modernú medicínu," napísala stredoškoláčka. Pisarenková, slepá od narodenia, uviedla, že má bolestné osobné skúsenosti s nedostatkami a neschopnosťou ruského zdravotníctva. Vysvetlila, že hoci jej otec u nej zistil slepotu už niekoľko dní po narodení, ruskí lekári neboli schopní diagnostikovať ju celé mesiace. Dodala, že presnú diagnózu jej nakoniec zistili nemeckí a americkí lekári a tí jej dali aj nádej na vyliečenie.

"Pre ruských lekárov som dieťa s chorobou, ktorej príčina je neznáma... ale v Nemecku a Amerike som pacientkou, ktorej sa lekári snažia obnoviť zrak," uviedla v blogu. Pisarenková na záver svojho blogu vyzvala Putina, aby si adoptoval päť alebo desať detí s vážnymi vrodenými poruchami.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa miestnej rozhlasovej stanice vyhlásil: "Samozrejme, týmto vyhlásením sa budeme zaoberať."

"O dievčati vieme, vedia o nej aj oblastné úrady a ministerstvo zdravotníctva," dodal hovorca. Úrady poznajú Pisarenkovú a jej rodičov už z minulosti, keď rodičia žiadali, aby ich dcéra dostávala vzdelanie na bežnej škole vo svojom rodnom meste Rostov na Done. Nechceli ju totiž poslať preč do školy pre nevidiacich. Teraz je v desiatej triede a do ukončenia štúdia jej podľa ruského systému chýba iba rok.

Mladá Ruska v neskoršom odkaze na blogu vyjadrila obavy, že oblastné úrady si kvôli listu predvolajú jej rodičov na vypočúvanie.

Tlačová agentúra AP dnes oslovila Pisarenkovej otca Nikolaja s otázkou, či môže Nataša poskytnúť interview. Otec povedal, že mu nariadili, aby sa pre médiá nevyjadroval. Odmietol však uviesť, kto vydal nariadenie.

"Asi budem ľutovať, že som napísala to, čo si myslím," uviedla Nataša na svojom blogu v sobotu 12. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu