Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Horúčavy ničia Austráliu: Nové farby na mape predpovedi počasia!

Austrálsky Meteorologický úrad pridal na svoju predpovednú mapu fialovú a purpurovú Zobraziť galériu (2)
Austrálsky Meteorologický úrad pridal na svoju predpovednú mapu fialovú a purpurovú (Zdroj: bom.gov.au)

SYDNEY - Vlna rekordných horúčav v Austrálii priniesla nielen prudké zvýšenie teplôt vzduchu, roztopený asfalt na cestách a stovky požiarov, no tiež nové farby na meteorologických mapách v krajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Austrálsky Meteorologický úrad pridal na svoju predpovednú mapu fialovú a purpurovú, ktoré budú predstavovať teploty 51-54 stupňov Celzia. Horná hranica teplôt na mape bola dosiaľ 50 stupňov Celzia, ktoré zobrazuje čierna farba.

"Pre lepšie pochopenie toho, aké teploty môžeme očakávať... sme zaviedli dve nové farby," uviedol vedúci klimatických služieb úradu Aaron Coutts-Smith. Dodal, že predpovedné modely ukazujú na budúci pondelok veľkú oblasť s teplotami viac ako 50 stupňov Celzia.

Priemerná maximálna teplota v Austrálii prekročila 39 stupňov Celzia počas rekordných siedmich dní po sebe. Doterajší rekord štyroch dní po sebe nad touto hranicou zaznamenali v roku 1973.

V pondelok namerali najvyššiu teplotu 48,2 stupňa Celzia v mestečku Oodnadatta vo vnútrozemí štátu Južná Austrália. Miestna čerpacia stanica musela prestať predávať palivo po tom, ako sa začalo vyparovať.

Horúčavy ničia Austráliu: Nové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bom.gov.au)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu