Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ohnivé peklo v Austrálii: 45 stupňov, 100 požiarov, dnes hrozí katastrofa!

Situácia v Austrálii je veľmi vážna
Situácia v Austrálii je veľmi vážna (Zdroj: YouTube)

CANBERRA - Asi stovka lesných požiarov sa rozhorela dnes v najľudnatejším austrálskom štáte Novom Južnom Walese, pričom asi dvadsať z nich sa vymyká kontrole. Vlna horúčav tu pokračuje aj naďalej a situáciu nezlepšuje ani silný vietor. Na niektorých miestach sa dnes očakávali teploty až okolo 45 stupňov Celzia. Úrady varovali, že pokiaľ ide o riziko požiarov, panujú tu najhoršie možné podmienky.

Úrady varovali, že pokiaľ ide o riziko požiarov, panujú tu najhoršie možné podmienky. V celom Novom Južnom Walese a v Tasmánii platí prísny zákaz zakladať oheň. V Novom Južnom Walese boli navyše pre verejnosť uzavreté rezervácie a národné parky.

Najvyššie možné riziko požiarov, označované za "katastrofálne", platí v piatich oblastiach na juhu tohto spolkového štátu. Úrady tak nazývajú stav, kedy by sa oheň v prípade vzplanutia šíril rýchlo a nekontrolovateľne, a odporučili ľuďom, aby opustili svoje domovy v týchto zónach. Väčšinu požiarov zapálili blesky, ale niektoré sú dielom podpaľačov, ktorí využili perfektné podmienky. Hrozí im za to až 25-ročné väzenie.

Obete na životoch zatiaľ nie sú hlásené, ďalej ale pokračuje pátranie po asi stovke nezvestných z malej obce Dunalley. Oheň tu minulý týždeň zničil približne 90 domov. Polícia pri dnešnej predbežnej prehliadke zničených obydlí nenašla žiadne telá.

Rekordná vlna horúčav sa začala v štáte Západná Austrália 27. decembra. Silný nárazový vietor tu vytvoril "horúcu kupolu", ktorá podľa klimatológov potom prekryla väčšinu kontinentu, vysvetľujú svetové tlačové agentúry.

Austrália je najsuchšie obývaný kontinent a lesné požiare sú tu počas leta bežným javom. Vo februári 2009 pri nich v štáte Viktória zahynulo 173 ľudí, zničených bolo 2000 domov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu