Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Asadovi už nič nedarujú: Sýrska opozícia, Británia i EÚ odmietli jeho návrhy

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Sýrsky prezident Bašár Asad musí odstúpiť, ak sa chce pričiniť o politické riešenie vojny vo svojej krajiny. Vyhlásila to dnes šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.

Reagovala tak na prvé verejné vystúpenie Asada za ostatné mesiace, ktoré dnes vysielala sýrska televízia v priamom prenose z Damaskej univerzity v hlavnom meste a v ktorom sýrsky prezident predstavil svoju mierovú iniciatívu na ukončenie konfliktu. Vyzval na zvolanie zmierovacej konferencie, vytvorenie akejsi vlády národnej jednoty, amnestiu a prijatie novej ústavy.

"Budeme pozorne hodnotiť, či v prejave zaznelo niečo nové. Stále však zotrvávame na svojej pozícii, že Asad musí odstúpiť, aby umožnil politickú zmenu," konštatovala Ashtonová podľa agentúry Reuters.

Asad vo svojom príhovore k národu kritizoval regionálne a západné mocnosti za financovanie protivládnych síl v Sýrii, ktoré označil za militantných extrémistov. Povedal, že povstalci podporovaní zahraničnými mocnosťami, vedú proti Sýrii "vonkajšiu vojnu". Skončenie tejto vojny bude podľa neho predpokladom uplatnenia navrhovanej mierovej iniciatívy.

Britský minister zahraničných vecí William Hague v súvislosti s najnovším prejavom odsúdil Asada s tým, že so svojou mierovou iniciatívou nikoho neobalamutí. "Asadov prejav bol viac než pokrytecký. Mŕtvi, násilie a útlak, ktoré zachvátili Sýriu, sú jeho dielom. Prázdnymi sľubmi o reformách nemôže už nikoho oklamať," napísal Hague na svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter.

Najnovšiu ponuku sýrskeho prezidenta na ukončenie konfliktu zavrhli aj predstavitelia sýrskej opozície. Podľa nich to má narušiť pokračujúce diplomatické snahy o ukončenie občianskej vojny. "Asad jednoducho svojou iniciatívou chcel zahatiť cestu pre dosiahnutie politického riešenia, ktoré sa črtá počas nadchádzajúceho americko-ruského rokovania sprostredkovaného Brahímím (vyjednávač OSN), ktoré by opozícia aj tak neprijala, kým neodstúpi z funkcie," konštatoval podľa Reuters hovorca Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Wálid Bunní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu