Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chávez môže začať ďalšie funkčné obdobie aj bez prísahy

Hugo Chávez
Hugo Chávez

CARACAS - Venezuelský prezident Hugo Chávez by mal vo štvrtok začať svoje ďalšie šesťročné funkčné obdobie vo funkcii prezidenta, pre svoj zlý zdravotný stav však nebude môcť zložiť slávnostnú prísahu. Jeho viceprezident Nicolas Maduro však tvrdí, že na čelo štátu sa môže postaviť aj bez toho.

"Formálny akt prísahy môže (v neskoršom termíne) vyriešiť Najvyšší súd," vyhlásil. Niektorí politológovia vrátane zahrančiných pozorovateľov však majú iný názor. Opozícia pritom Cháveza, ktorý je stále na Kube, vyzýva, aby svoje právomoci odovzdal predsedovi parlamentu a v priebehu 30 dní vypísal nové voľby. Opozičný líder Ramón Guillermo Aveledo pritom nie je spokojný s tým, ako sa súčasné vedenie krajiny stavia k tomuto problému. Vláda podľa neho "nechce priznať, že prezident je neprítomný". "Oficiálna verzia toho, čo sa práve deje, je neudržateľná," povedal Aveledo reportérom.

Chávez v súčasnosti trpí respiračnými komplikáciami spôsobenými ťažkou pľúcnou infekciou a naďalej zostáva v kubánskej nemocnici. Tam sa už vyše troch týždňov zotavuje z decembrovej operácie, ktorú sám označil za "nevyhnutnú".

Niektoré médiá priniesli správy, že Chávezom stav sa rapídne zhoršil. Išlo už o v poradí štvrtú operáciu, ktorú ľavicový líder absolvoval od objavenia rakoviny v panvovej oblasti v júni 2011. Všetkej liečbe sa podrobil na Kube. V júni 2012 verejne ohlásil svoje kompletné uzdravenie ako aj plán kandidovať na prezidenta v októbrových voľbách, v ktorých opäť zvíťazil. V čase choroby Cháveza zastupuje viceprezident Maduro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu