Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bezpilotné lietadlo USA zabilo významného veliteľa Talibanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Pri útoku amerického bezpilotného lietadla zahynul veliteľ hnutia Taliban, jeho zástupca a ôsmi ďalší ľudia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tajnú službu a miestnych kmeňových lídrov.

Mullu Nazira, významného veliteľa z kmeňa Vazir, zabili v noci zo stredy na štvrtok, keď strely zasiahli jeho dom v dedine v provincii Južný Vaziristan ležiacej neďaleko afganských hraníc.

Nazir uprednostňoval napádanie amerických síl v Afganistane pred miestnymi vojakmi v Pakistane. Kvôli tomuto postoju sa dostal do sporu s inými veliteľmi pakistanského Talibanu. Zranenie, ktoré utrpel pri výbuchu nálože v novembri, s veľkou pravdepodobnosťou súviselo s touto rivalitou.

Počet útokov bezpilotných lietadiel dramaticky vzrástol odvtedy, ako sa americký prezident Barack Obama v roku 2009 ujal svojho úradu. Pre porovnanie, ešte rok predtým sa uskutočnilo len päť takýchto útokov, kým v roku 2010 až 117. Minulý rok ich počet dosiahol 46.

Väčšina útokov bola zameraná na vojenské ciele, no podpísali sa aj pod smrť mnohých civilistov. Ľudskoprávne organizácie uvádzajú, že niektorí obyvatelia sa bezpilotných lietadiel obávajú tak veľmi, že odmietajú vychádzať zo svojich domovov.

Obeťami zintenzívnených útokov týchto zariadení sa stali aj mnohí poprední velitelia Talibanu, vrátane Baitulláha Mahsúda v roku 2009. Z údajov, ktoré zozbieral Úrad investigatívnej žurnalistiky, vyplýva, že bezpilotné lietadlá zabili 2600-3404 Pakistancov, z ktorých bolo  údajne 473-889 civilistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu