Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chávez na smrteľnej posteli: Pri živote ho držia už len prístroje

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

HAVANA - Venezuelský prezident Hugo Chávez je už niekoľko dní v umelom spánku a jeho životné prejavy sú len veľmi slabé. Napísal to dnes s odvolaním sa na nemenované zdroje španielsky denník ABC.

Chávez, ktorý bol v Havane v polovici decembra po štvrtýkrát operovaný kvôli rakovine, môže byť podľa ABC kedykoľvek od prístrojov odpojený, čo by znamenalo jeho smrť.

Venezuelská vláda opakovane tvrdí, že Chávez s chorobou stále bojuje, ale obyvateľstvo už pripravuje na vodcov odchod, píše ABC. Jeho stav vraj lekári považujú za kritický a pri živote ho udržujú umelo. Životné funkcie prezidenta podporujú prístroje, pacient nereaguje na liečbu pooperačnej infekcie, má horúčky a nie je pri vedomí. Leží na jednotke intenzívnej starostlivosti a vyživovaný je umelo.

Podľa ABC Chávez trpí rakovinou panvy a hrubého čreva, metastázy boli vraj pri poslednej operácii nájdené aj v močovom mechúre a v chrbtici. Operáciu 11. decembra vykonali ruskí lekári, ktorým asistovali kubánski experti. "Jeho život je umelo predlžovaný, môže byť kedykoľvek odpojený od prístrojov s tým, že nasledovať bude s najväčšou pravdepodobnosťou smrť," uviedol španielsky denník.

Venezuelský viceprezident a Chávezov predpokladaný nástupca Nicolás Maduro v utorok večer venezuelskému televíznemu kanálu Telesur povedal, že prezident je "pri sile ako vždy". Z Havany, kde Cháveza v minulých dňoch údajne dvakrát navštívil, sa dnes Maduro vracia späť do vlasti.

Chávez si podľa Madura je plne vedomý závažnosti problémov okolo svojho zdravotného stavu. "Uvedomuje si zložitosť pooperačnej situácie a výslovne požiadal, aby sme (venezuelský) ľud informovali," povedal viceprezident. Vyzval občanov, aby ignorovali povesti o Chávezova kritickom stave, ktoré sú prejavom "nenávisti nepriateľov Venezuely".

Ak by Chávez zomrel, podľa venezuelskej ústavy by sa mali konať nové prezidentské voľby do 30 dní od jeho smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu