Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Stav Busha staršieho sa zlepšuje, lekári i rodina sú optimistickí

George Bush a George W. Bush
George Bush a George W. Bush (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Zdravotný stav bývalého prezidenta USA Georgea H. W. Busha, ktorý je už vyše mesiaca hospitalizovaný, sa postupne zlepšuje, ale stále vyžaduje pobyt na jednotke intenzívnej starostlivosti. Podľa agentúry AP to uviedol hovorca rodiny Jim McGrath.

Ako dodal, 88-ročný exprezident "je čulý, ako vždy, a dobre naladený." K jeho rozhovorom s lekármi sa najnovšie pridal aj spev, spresnil hovorca. Lekári podľa neho vyjadrujú opatrný optimizmus ohľadom novej liečby.

Busha staršieho hospitalizovali 23. novembra s bronchitídou. Lekári ho plánovali prepustiť na vianočné sviatky domov, ale jeho stav sa zhoršil, keď sa uňho objavila horúčka, čo si v nedeľu vyžiadalo prevoz na jednotku intenzívnej starostlivosti na pozorovanie.

Republikán George H. W. Bush bol 41. prezidentom USA v rokoch 1989-1993. Je otcom ďalšieho bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha. Bush starší v minulosti pôsobil ako kongresman, veľvyslanec USA, diplomat v Číne, riaditeľ CIA i ako dvojnásobný viceprezident USA za vlády prezidenta Ronalda Reagana. Viedol útok proti Iraku po tom, ako vojská Saddáma Husajna v roku 1990 vtrhli do Kuvajtu. Hoci Bushova obľúbenosť u verejnosti dosahovala vtedy až 90 percent, v nasledujúcich prezidentských voľbách neuspel proti demokratovi Billovi Clintonovi.

Ako pripomína AP, Bush starší trpí Parkinsonovou chorobou, kvôli ktorej sa vyše roka pohybuje na invalidnom vozíku alebo na špeciálne upravenom skútri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu