Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pred schvaľovaním zákona o adopciách detí Američanmi zatkli niekoľko osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Niekoľko demonštrantov zatkli dnes pred budovou hornej komory ruského parlamentu, ktorá má dnes hlasovať o zákone zakazujúcom adopcie ruských detí občanmi Spojených štátov.

Návrh zákona, ktorý je odpoveďou Ruska na americký tzv. Magnitského zákon, už tento mesiac schválila Štátna duma a ak ho dnes odhlasuje aj rada federácie, bude predložený na podpis prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Niekoľkých ľudí s transparentmi zatkli dnes ráno; hlasovanie sa očakáva v skorých popoludňajších hodinách, približuje agentúra AP.

Oponenti zákona sa domnievajú, že v prípade prijatia by viedol k tomu, že mnoho ruských sirôt bude olúpených o budúcnosť, keďže ich zbaví možnosti uniknúť z často ponurých ruských sirotincov.

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je v Rusku v súčasnosti približne 740.000 detí bez rodičovskej starostlivosti. Za posledných 20 rokov bolo v USA adoptovaných vyše 60.000 ruských detí.

Prezident Putin sa doposiaľ nezaviazal, že zákon podpíše, avšak vyjadril sa o ňom ako o legitímnej odpovedi na nový americký Magnitského zákon. Ten trestá porušovateľov ľudských práv v Rusku odopretím vstupu na územie Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu