Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mesto Newtown v smútku: Zvony 26-krát zazvonili na pamiatku obetí masakry

Zvony 26-krát zazvonili na pamiatku obetí Zobraziť galériu (4)
Zvony 26-krát zazvonili na pamiatku obetí (Zdroj: SITA)

NEWTOWN - Zvony v americkom meste Newtown dnes ráno miestneho času 26-krát zazvonili na pamiatku obetí masakry na tamojšej základnej škole spred jedného týždňa. Zvony zazvonili raz za každé z 20 detí a šesť zamestnankýň, ktoré zabil páchateľ počas druhej najhoršej streľby v škole v dejinách USA.

To isté urobili kostoly, mestá a obce po celej krajine. Minútu ticha držal aj prezident Barack Obama v Bielom dome.
      
Zvonenie sa začalo o 09.30 h miestneho času (15.30 h SEČ), keď páchateľ Adam Lanza spustil svoju šialenú streľbu, uviedla agentúra AP.
     
Pocta sa však netýkala prvej obete 20-ročného Lanzu - jeho matky Nancy, ktorú štyrikrát strelil do hlavy, keď ležala v posteli. Stala sa 27. obeťou masakry, po ktorej Lanza spáchal samovraždu.
      
Vo štvrtok sa v štáte New Hampshire konal súkromný pohreb Nancy Lanzovej. Uviedol to Donald Brigss, policajný šéf mesta, kde pohreb prebehol. Zúčastnilo sa na ňom približne 25 príbuzných.
      
Po celom Newtowne vidieť provizórne pomníky vytvorené z plyšových zvieratiek, anjelov, sviečok, kvetov a balónov. No je tam len jediná viditeľná pocta pamiatke Nancy Lanzovej - list napísaný priateľkou a zaliaty živicou na kuse dreva.
      
"Aj iní teraz cítia bolesť z problémov, na ktoré si bola sama. Možno tí medzi nami, čo sú bez viny, hodia prví kameňom," stálo v jednej pasáži listu.
      
Úrady oznámili, že Adama Lanza použil pri zabíjaní v základnej škole v mestskej časti Sandy Hook zbrane, ktoré jeho matka držala doma.
      
V Newtowne sa každý deň koná niekoľko pohrebov strelcových obetí. Vo štvrtok pochovali šesťročné deti Catherine Hubbardovú, Benjamina Wheelera, Jesseho Lewisa a Allison Wyattovú a tiež sedemročnú Grace McDonnellovú. Konali sa aj bohoslužby za učiteľky Anne Marie Murphyovú a Lauren Rousseauovú.
      
Na dnes bolo naplánovaných päť pohrebov alebo spomienkových zhromaždení.
      
Mnohí obyvatelia sú nahnevaní na Nancy Lanzovú za to, že nedržala zbrane ďalej od syna. Ďalší si myslia, že Nancy Lanzová je nevinnou obeťou, ktorá by mala byť zahrnutá do spomienkových obradov.
      
"Je to strata života a áno, aj na jej živote záležalo," uviedla obyvateľka Christine Lombardiová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu