Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

NASA plánuje na Mesiaci vybudovať stálu základňu

Stála základňa s ľudským osadenstvom by mala byť postavená na Mesiaci do roku 2024.
Stála základňa s ľudským osadenstvom by mala byť postavená na Mesiaci do roku 2024.

MYS CANAVERAL - V roku 2020 uplynie 51 rokov od prvého pristátia človeka na Mesiaci. Na tento rok už americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ohlásil plán vyslať na povrch večného spolupútnika Zeme znovu ľudskú posádku. Nechystá sa však odtiaľ hneď stiahnuť, ale chce vybudovať stálu základňu. V noci na dnes to oznámili predstavitelia NASA, podľa ktorých bude zariadenie slúžiť na vedecké účely a zároveň na testovanie technológií potrebných pre budúcu cestu na Mars.

Základňa by mala stáť na jednom z póle Mesiaca, kde vládnu priaznivejšie teplotné podmienky a súčasne tam dopadá najviac slnečného svetla potrebného na získavanie energie. Vedci tiež predpokladajú, že na póloch sú zásoby ľadu a ďalších surovín, ktoré bude človek môcť využiť na výrobu vodíka, kyslíka a iných látok nevyhnutných na pobyt stálej posádky. Ako najpravdepodobnejšia sa javí výstavba stanice na južnom póle v oblasti Shackletonovho kráteru, ktorý je takmer neustále vystavený slnečnému žiareniu.

Plán návratu na Mesiac oznámil americký prezident George Bush pred dvomi rokmi. Za 14 rokov by k prirodzenej družici Zeme mala vzlietnuť štvorčlenná posádka v novom type raketoplánu nazvanom Orion, ktorý pre NASA konštruuje letecká spoločnosť Lockheed Martin. Ten má nahradiť súčasné vesmírne plavidlá NASA, ktorých životnosť vyprší v roku 2010. Na povrch Mesiace sa bude ľudská posádka dostávať v špeciálnom pristávacom module, ktorý by mal byť podľa predstáv NASA schopný pristáť prakticky kdekoľvek.

NASA si uvedomuje, že projekt stálej misie na Mesiaci bude veľmi nákladný. Plánuje preto do neho zapojiť ďalšie vesmírne agentúry a komerčné subjekty. Predpokladané náklady programu NASA nezverejnili, znalec projektov NASA Howard McCurdy ich však pre agentúru AP odhadol na 500 až 800 miliárd dolárov (10,5 až 17 bilionov korún). Ročný rozpočet NASA sa pritom pohybuje okolo 16 miliárd dolárov (viac ako 330 miliárd korún) a vedenie organizácie oznámilo, že kvôli cestám na Mesiac nebude požadovať navýšenie finančných príspevkov.

Ak sa stanicu podarí vybudovať, nebude mať hneď stálu posádku. NASA tam počas prvých štyroch rokov jej fungovania plánuje vysielať astronautov asi na týždňové pobyty. Po uplynutí tejto doby, teda asi v roku 2024, by zariadenie malo byť úplne vybavené a schopné trvalo hostiť ľudské osadenstvo. Astronauti by sa na nej potom mali striedať v polročných cykloch, ako je to v súčasnosti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Ľudská noha naposledy stála na Mesiaci v roku 1972 v rámci amerického projektu Apollo. Na návrate človeka na prirodzený satelit Zeme pracuje podľa NASA viac ako 1000 odborníkov zo 14 krajín sveta. Okrem americkej agentúry už ohlásili prípravy cesty ľudskej posádky na Mesiac aj Čína a Japonsko, ktorých kozmonauti by mali na povrchu Mesiaca pristáť v polovici tretej dekády 21. storočia. Podobné ambície tento rok oznámila aj Nigéria.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu