Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Požiar v odevnej továrni bol sabotážou: Zahynulo 120 ľudí

Majiteľ zanedbal bezpečnosť
Majiteľ zanedbal bezpečnosť (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Komisia bangladéšskej vlády vyšetrujúca požiar v odevnej továrni v metropole Dháka, kde zahynulo minulý mesiac 112 ľudí, dnes oznámila svoje závery - oheň bol sabotážou a spáchal ju zrejme niekto, kto v továrni pracoval. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Komisia však uviedla, že bez ohľadu na to, kto požiar založil, za úmrtia by mal byť potrestaný aj majiteľ továrne, lebo zanedbal bezpečnosť pri práci. "Ak je niekto zodpovedný za taký obrovský počet úmrtí, tak je to on. Nezaistil bezpečnosť," uviedol šéf komisie Mainuddin Chandaker o majiteľovi továrne Delvárovi Husajnovi. Továreň vyrábala oblečenie aj pre americký či európsky trh.

Niektorí predstavitelia vlády a odevného priemyslu už čoskoro po tragickom požiari z 24. novembra vyjadrili podozrenie, že išlo o čin sabotáže, hoci predstaviteľ hasičskej služby vyhlásil, že obetí by bolo oveľa menej, keby továreň dodržiavala bezpečnostné predpisy.

Továreň nemala núdzové východy a majiteľ Husajn uviedol, že legálne boli postavené iba tri z ôsmich poschodí budovy. Zamestnanci, ktorí požiar prežili, vyhlásili, že vchody do budovy boli zatvorené a manažéri im po spustení alarmov prikázali vrátiť sa k práci.

Štyria členovia vyšetrovacej komisie dnes správu odovzdali vláde. Prebiehajú ešte najmenej dve vyšetrovania. Šéf komisie a zároveň predstaviteľ ministerstva vnútra povedal pre AP, že podľa presvedčenia členov komisie sa na sabotáži podieľali ľudia, ktorí v továrni pracovali. Šéf neuviedol, koho komisia podozrieva, ale oznámil, že odporučila ďalšie vyšetrovanie "vplyvnou tajnou službou", aby odhalila vinníkov.

Komisia takisto odporučila vláde, aby vytvorila "výkonnú silu", ktorá bude zaisťovať dodržiavanie bezpečnosti v odevných továrňach v celom Bangladéši. Odevný priemysel tvorí približne 80 percent bangladéšskeho exportu a organizácie na ochranu práv pracujúcich tvrdia, že uplatňovanie existujúcich predpisov sa nevymáha, pretože poverení predstavitelia sa obávajú vplyvných priemyselníkov. Vláda teraz preskúma správu a podnikne ďalšie kroky v súlade s jej odporúčaniami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu