Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obrovské oslavy v KĽDR: Davy takto jasajú nad úspechom ich rakety!

Odpálenie rakety ostro odsúdili USA aj Japonsko Zobraziť galériu (4)
Odpálenie rakety ostro odsúdili USA aj Japonsko (Zdroj: SITA)

SOUL - Davy Severokórejčanov dnes v uliciach Pchjongjangu oslavovali úspešné vypustenie balistickej rakety dlhého doletu, pričom vodca krajiny Kim Čong-un prisľúbil ďalšie štarty, a to aj napriek ich odsúdeniu zo strany medzinárodného spoločenstva.

Ako informovala agentúra DPA, severokórejská štátna televízia dnes odvysielala zábery na šíky vojakov a civilistov, ktorí defilovali na ústrednom námestí Pchjongjangu a počúvali oslavné reči vládnych predstaviteľov na vodcu Kim Čong-una a "jeho oddanosť, hrdinstvo a múdrosť".

Manifestácia sa uskutočnila po tom, ako štátna tlačová agentúra KCNA citovala Kima, ktorý deklaroval "nemenný zámer uplatňovať legitímne právo krajiny na využívanie vesmíru na mierové účely", poznamenajúc, že KĽDR má v pláne ešte viac štartov rakiet v záujme rozvoja svojej vedy, technológie a ekonomiky.

Za odpálenie rakety v stredu Severnú Kóreu ostro odsúdili Spojené štáty, Japonsko, Južná Kórea i ďalšie krajiny, ako aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), a pohrozili jej odvetnými opatreniami. BR OSN súčasne vyzvala Pchjongjang, aby upustil od štartov ďalších rakiet.

Kórejská ľudovodemokratická republika v stredu oznámila, že sa jej podarilo umiestniť svoju pozorovaciu družicu na obežnú dráhu po úspešnom vypustení rakety dlhého doletu. Japonsko okamžite požiadalo o zasadnutie BR OSN. Podľa vyhlásenia 15-člennej rady bezpečnostnej rady je vypustenie rakety jasným porušením jej rezolúcií č. 1718 a 1874, zakazujúcich Severnej Kórei využívanie akýchkoľvek balistických raketových technológií.

KĽDR sa medzinárodnej kritike bráni tvrdením, že len rozvíja svoj civilný vesmírny program, aby naplnila posledné želanie svojho zosnulého lídra Kim Čong-ila. Severná Kórea vypustila raketu dlhého doletu necelý rok po tom, ako sa Kim ujal moci po smrti svojho otca Kim Čong-ila. Išlo o prvý úspešný pokus o vypálenie rakety po sérii neúspechov.

Úspechom sa skončil aj pokus o umiestnenie vynesenej pozorovacej družice na obežnú dráhu. Severná Kórea vo štvrtok oznámila, že jej družica v poriadku obieha okolo Zeme, súčasne však priznala, že zatiaľ nie je jasné, či aj normálne funguje. Zahraniční experti medzičasom uviedli, že dráha družice je eliptická a nepravidelná.   

Nemecká tlačová agentúra DPA pripomenula, že juhokórejské námorníctvo vo štvrtok v Žltom mori objavilo zvyšky rakety. Tamojšie ministerstvo obrany vyjadrilo nádej, že ich analýza pomôže odhaliť, ako ďaleko je KĽDR so svojím raketovým programom. Objavené zvyšky sú zrejme časťou palivového bloku prvého z troch stupňov rakety Unha-3.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu