Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rasizmus v Zimbabwe: Podniky budú smieť vlastniť iba čierni

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA)

GWERU - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe v piatok prisľúbil, že presadí zmeny v obchodnej legislatíve, aby sa povinný podiel osôb čiernej pleti medzi vlastníkmi každého z tamojších podnikov zvýšil z 51 na 100 percent.

Vyjadril sa tak v rámci predvolebného príhovoru adresovaného členom jeho strany Zimbabwianska africká národná únia - Vlastenecký front (ZANU-PF). Podľa jeho slov bude vláda pokračovať vo svojej "indigenizačnej" politike, ktorú kritizujú zahraniční investori.

"Predstava, že kapitál je dôležitejší než akékoľvek iné činitele, je hlúposť," povedal Mugabe známy svojim populizmom pred 5000 delegátov ZANU-PF v meste Gweru. "Takáto filozofia je špinavá, nečistá a zločinecká... Myslím si, že už stačilo 51 percent. Nech je to 100 percent," dodal na margo povinného zastúpenia černochov 88-ročný prezident, ktorý sa chce v nadchádzajúcich voľbách opäť uchádzať o znovuzvolenie. "Ak sa nechcete riadiť pravidlami, choďte preč!" odkázal Mugabe kritikom.

Kontroverzný zákon, ktorý núti zahraničné firmy odovzdať 51-percentný vlastnícky podiel čiernym Zimbabwčanom, prijala vláda pred dvoma rokmi. Opatrenie zdôvodňuje snahou odstrániť majetkovú nerovnováhu ako dedičstvo z éry kolonializmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu