Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Japonsko zasiahlo mohutné zemetrasenie: Pobrežie čelí vlnám cunami!

O zemetrasení informovali mnohé svetové médiá Zobraziť galériu (2)
O zemetrasení informovali mnohé svetové médiá (Zdroj: YouTube)

TOKIO - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 dnes zasiahlo severozápad Japonska a vyvolalo lokálne varovanie pred ničivými prívalovými vlnami cunami. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete na životoch, piati ľudia utrpeli ľahšie zranenia.

Podľa Amerického geofyzikáneho inštitútu (USGS) sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo v Tichom oceáne východne od ostrova Honšú, v hĺbke zhruba 36 kilometrov. Niekoľkominútové otrasy pocítili aj obyvatelia metropoly Tokio, kde sa rozkývali niektoré budovy. Žiadna z jadrových elektrární nehlási poškodenie.

Zemetrasenie spôsobilo preťaženie telefónnych sietí, pretože obyvatelia si overujú, či sú ich blízki v poriadku. Zvlášť problematické je údajne dovolať sa do prefektúry Mijagi.

Japonsko zemetrasenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Experti vydali varovanie pred meter až dva vysokou vlnou cunami pre pobrežné oblasti prefektúry Mijagi. Metrové vlny už medzitým zasiahli mesto Išinomaki, ktoré vlani patrilo k vôbec najpostihnutejším. "Zemetrasenie nebolo až také veľké ako minulý rok, ale aj tak sme ho dosť pocítili. Úrady už vypracúvajú záchranný plán," uviedol predstaviteľ mesta Ryuichi Omori. Vyzval preto obyvateľov, aby sa kvôli vlastnej bezpečnosti radšej presunuli do vnútrozemia.

Práve tento región postihlo ničivé zemetrasenie a cunami v marci 2011. Vlaňajší živel okrem iného spôsobil únik radiácie z jadrovej elektrárne Fukušima, ktorej havária bola najhorším nukleárnym nešťastím vo svete od havárie v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Odvtedy sú jadrové elektrárne v severovýchodnom Japonsku, ako aj prevažná väčšina ostatných japonských jadrových elektrární, odstavené.

Zemetrasenie v Japonsku dec 2012

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu