Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pri zemetrasení v Iráne zahynulo najmenej osem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TEHERÁN - Najmenej osem ľudí zahynulo a 12 ďalších osôb utrpelo zranenia pri stredajšom zemetrasení vo východnom Iráne. Uviedol to dnes hovorca úradu guvernéra v provincii Južný Chorásán, kde k otrasom došlo, pre iránsku tlačovú agentúru Mehr.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,5 zasiahlo mesto Zohán, ležiace neďaleko mesta Gháen a provinčnej metropoly Bírdžand. Obyvatelia vybiehali v panike z domovov, informovala tlačová agentúra DPA. Zemetrasenie v provincii susediacej s Afganistanom nastalo o 20.38 h miestneho času (18.08 h SEČ), pričom spôsobilo škody na vidieckych budovách a výpadky elektriny a telefónnych sietí.

Pod troskami v Zoháne sa stále nachádza jedno malé dieťa a zúfalá snaha rodičov a skupín Červeného polmesiaca o záchranu je zatiaľ bezvýsledná. Iránsky Červený polmesiac oznámil, že bude pracovať celú noc na záchrane obyvateľov a poskytne im prístrešie v provizórnych stanoch.

Irán leží na zlomovej línii a v ostatných rokoch ho postihlo viacero ničivých zemetrasení. V roku 2003 zahynulo 26.000 ľudí pri zemetrasení s magnitúdou 6,6, ktoré zrovnalo so zemou historické mesto Bam ležiace južne od regiónu, zasiahnutého stredajšími otrasmi. V auguste prišlo o život vyše 300 ľudí pri dvoch zemetraseniach na severozápade krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu