Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V sídle ultrapravicovej strany vybuchla bomba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - V sídle gréckej ultrapravicovej strany Zlatý úsvit vybuchla v utorok v skorých ranných hodinách bomba. Výbuch spôsobil škody, k obetiam však nedošlo, uviedli policajné zdroje. Explózia nastala v kanceláriách strany na aténskom predmestí Aspropyrgos.

"Bol to silný výbuch, ktorý spôsobil veľké škody," povedal miestny policajt, ktorý si neželal byť menovaný. Zlatý úsvit využil vlnu hnevu verejnosti na úsporné opatrenia, skorumpovaných politikov a ilegálnu imigráciu a v opakovaných júnových voľbách získal takmer sedempercentnú podporu, čím si zabezpečil 18 kresiel v 300-člennom gréckom parlamente. V auguste prívrženci strany zaujali rozdávaním jedla zadarmo v centre Atén, no len gréckym občanom.

Podľa októbrových prieskumov strane podpora dokonca stúpla na 14 percent. Viacerí grécki pozorovatelia ako aj politici však tvrdia, že Zlatý úsvit by mal byť zakázaný, keďže jeho rétorika a symboly pripomínajú nacistickú stranu a grécku vojenskú juntu z rokov 1967-1974. Samotná strana takéto prirovnania odmieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu