Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Francúzsko v šoku: Poľskí stavbári omylom zbúrali starý zámok!

Zámok predtým a po tom Zobraziť galériu (3)
Zámok predtým a po tom (Zdroj: YouTube)

BORDEAUX - Celé Francúzsko sa momentálne chytá za hlavu. Prišlo totiž o jednu zo svojich historických pamiatok, a to spôsobom, ktorý vyráža dych. Zámok z osemnásteho storočia nenávratne zmizol z povrchu zeme po tom, ako ho omylom zbúrali poľskí stavbári.

Starosta obce Yvrac, kde Château Bellevue stál, i ruský majiteľ zámku Dmitrij Stroskin sú v šoku. "Nevedel som, že zámok bol zničený. Som zdesený," povedal podnikateľ pre portál Sud-Ouest.fr. Na rekonštrukciu sídla si najal poľskú firmu, ktorá ho však namiesto opravy zrovnala so zemou.

Zo zámku nezostalo takmer nič
Zobraziť galériu (3)
Zo zámku nezostalo takmer nič  (Zdroj: YouTube)

Rozhorčení zostali aj obyvatelia Yvracu ležiacom neďaleko Bordeaux. Biznismen, ktorý vo Varšave vlastní špedičnú firmu, sa však za nehodu necíti byť zodpovedný. "Pozor! Ja nie som žiaden ruský ropný či plynový magnát," vyhlásil v snahe vyvrátiť nie príliš lichotivú predstavu obyvateľov o ruskom podnikateľovi. "Aj keď je budova vo veľmi zlom stave, chcem ju zrenovovať. Bellevue znova postavím. Dávam vám svoje slovo, budem na tom pracovať s parížskymi architektmi," dodal Stroskin s tým, že sa označil za obeť stavebnej firmy, ktorej zveril rekonštrukčné práce.

Zámok neďaleko Bordeaux bol ozajstným architektonickým skvostom
Zobraziť galériu (3)
Zámok neďaleko Bordeaux bol ozajstným architektonickým skvostom  (Zdroj: YouTube)

Podľa starostu Yvracu ale zbúranie zámku až také neplánované nebolo. Stavebné povolenie totiž podľa neho obsahovalo formuláciu, ktorá to v podstate povoľovala. Prípadom sa už zaoberá prokuratúra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu