Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Členovia posádok lietadiel zo SR budú musieť mať od soboty v Rusku víza

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Od soboty 1. decembra bude pre členov posádok dopravných lietadiel z niektorých krajín Európskej únie, vrátane Slovenska, platiť pri vstupe na ruské územie vízová povinnosť, preto možno rátať s omeškaniami niektorých letov. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil v dnešnom vydaní ruský denník Rossijskaja gazeta a internetové vydanie týždenníka Expert.

Teraz do platnosti vstupujúca ruská úprava vyžaduje od členov posádok povolenie na vstup na územie aj v prípade, že neopustia palubu lietadiel. Príslušníci colnej a pohraničnej stráže budú aj v strojoch kontrolovať víza a v prípade, že ich členovia posádky nebudú mať, musia rátať s pokutami.

Úprava sa týka všetkých členov posádok z krajín EÚ, ktoré doteraz nemajú s Ruskou federáciou dvojstrannú dohodu o oslobodení členov posádok dopravných lietadiel od vízovej povinnosti. Z európskej dvadsaťsedmičky to platí o desiatich krajinách, medzi ktorými sú aj SR a ČR, ako aj Belgicko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko a Portugalsko, informuje internetové vydanie ruského týždenníka Expert.

Ako nemenovaný zdroj uviedol pre Rossijskuju gazetu, chýbajúce dohody by sa však čoskoro mali stať realitou aj vo vzťahu k týmto krajinám.

Niektorí pozorovatelia vnímajú predmetné obnovenie vízovej povinnosti pre členov posádok civilných lietadiel ako akúsi formu vydierania EÚ, s ktorou sa Moskva už päť rokov márne usiluje dosiahnuť dohodu o bezvízovom styku pre svojich občanov smerujúcich do jej členských štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu